11.2 C
Chișinău

Ex-directorul Ansamblului „JOC”, Aliona Strîmbeanu: Dansatorii sunt nevoiți să câștige un ban din activități private, din cauza salariilor mici | VIDEO

Componența ansamblului „JOC” s-a modificat de mai multe ori, pe parcursul timpului, asta pentru că mulți dintre dansatori aleg să plece din cauza salariilor mici. Despre aceasta a vorbit directorul ansamblului, demis recent de către ministrul Culturii, Aliona Strîmbeanu, în cadrul unei emisiuni la TVC21. Explicația este simplă, spune Strâmbeanu – salariile extrem de mici raportate la eforturile enorme, pe care le depun artiștii, de asta, pentru a supraviețui, ei sunt nevoiți să câștige din activitățile pe care le prestează în afara ansamblului. Mai mult ca atât, bugetul de care dispune ansamblul este unul destul de mic.

ALIONA STRÎMBEANU, directorul demis al ansamblului ”JOC”: „Lumea părăsea, salariile sunt mici.
– Ce salariu are astăzi un dansator profesionist al ansamblului ”JOC”? – Este de 10 mii.
– Este cel mai mare salariu?
– Da.
– Dar un absolvent recent al colegiului?
– Șase, șapte mii de lei.
– Care este bugetul anual al echipei ”JOC”?
– Noi avem în jur de 15 milioane la ziua de astăzi. Dacă e să ne referim și la tot ceea ce înseamnă, ar fi în jur, așa strict, dar tot strictul necesar, ar fi, să zicem, vreo 20 de milioane cu care am putea să închiriem sălile, să avem cu ce le plăti. Fiecare artist își câștigă din activitățile lui private, își mărește bugetul cum ar veni. Și practic dacă faci o carieră la ”JOC” măcar de 10 ani, ei au probleme cu sănătatea deja. Este o muncă care solicită și atunci când merg să-și câștige un ban, eu înțeleg că aceasta este o necesitate”.

Directorul demis al ansamblului „JOC”, Aliona Strîmbeanu, a condamnat insulta adusă de deputatul PAS Oazu Nantoi la adresa dansatoarelor care au participat la un eveniment internațional de la Sankt Petersburg, dar și faptul că Ministerul Culturii nu a venit cu o reacție în acest sens.

ALIONA STRÎMBEANU, directorul demis al ansamblului ”JOC”: „ A fost o lovitură dată dansatoarelor, jocului. Este o lovitură într-o profesie. Dacă dansatoarele noastre sunt comparate cu zeițele, cu crăițele, deci este un simbol al feminității, al curățeniei și imediat această comparație mi se pare absolut condamnabilă. Ansamblul ”JOC” a făcu o cerere, adică membrii colectivului către domnul deputat, tot colectivul și a cerut să fie exprimate scuzele în public. Nicio reacție până în prezent, nicio reacție nu este. Eu mă mir că toată societatea noastră culturală tace, inclusiv nu am văzut nici reacția domnului ministru la aceste etichetări”.

Cât despre demiterea ei din funcția de director al ansamblului de dansuri ”JOC”, Aliona Strîmbeanu a declarat că nu crede că decizia Ministerului Culturii nu este corectă, însă ea personal nu a luat încă o decizie dacă va acționa sau nu în judecată, însă cert este că își va lua o pauză după toate cele întâmplate.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Aliona Strîmbeanu a anunțat că și-a luat rămas bun de la colectivul de dansatori, pe care l-a condus timp de șapte ani. Ea le-a mulțumit colegilor pentru toate momentele trăite împreună și pentru reușitele pe care le-au obținut, devenind, în timp, o familie promotoare a tezaurului jocului.

Amintim că, Aliona Strîmbeanu, a fost demisă, urmare a scandalului cu artiștii care au participat la forumul din Sankt Petersburg și au dansat hora alături de mai mulți politicieni și oficiali ruși, la care a fost prezent și liderul partidului „Victorie” Ilan Șor.

Ordinul a fost semnat pe data de 19 iulie 2024. Colectivul ”JOC” au semnat o petiție în care s-au solidarizeazat cu Aliona și au cerut Ministerului Culturii să nu o demită. Totodată, fostul președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a trimis o scrisoare deschisă ministrului Culturii, Sergiu Prodan, prin care își exprimă dezacordul cu privire la demiterea directorului ansamblu „JOC”, Aliona Strîmbeanu, calificând această decizie drept „răzbunare din partea autorităților”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE