Organizația autonomă non-profit „Eurasia” a anunțat despre lansarea, în țările spațiului post-sovietic, a două proiecte de anvergură în domeniul educației. Proiectul „Liceul Eurasiatic” va oferi sprijin sistemic școlilor, ținând cont de particularitățile culturale și istorice locale. Scopul proiectului este de a crea un spațiu educațional deschis pentru interacțiunea eficientă între profesori și elevi. Printre priorități se numără dotarea sălilor de clasă, implementarea metodelor educaționale inovative, stagii pentru profesori în cele mai bune centre educaționale din Rusia, precum și un program de burse.
ILAN ȘOR, membru al consiliului de administrație „Eurasia”, liderul blocului „Victorie”: „Scopul nostru comun este de a îmbina și integra procese pentru a readuce lucrurile bune de mai înainte. Anume de aici a luat naștere ideea înființării Liceului Eurasiatic. Astăzi sarcina noastră este să alegem liceul și să-l transformăm în unul model. Iar primul pas ar fi să rezolvăm problemele de infrastructură – să o aducem la nivelul care a fost cândva. Să existe o sală de sport modernă și bună, așa cum era altădată. Să avem licee bune, cu o bază tehnico-materială decentă. A doua sarcină este de a crea condiții suplimentare bune pentru profesori. La Liceul Eurasiatic cadrele didactice vor primi salarii duble. O parte va veni de la stat, așa cum este în prezent, iar o parte va fi oferită direct de Organizația autonomă nonprofit „Eurasia”, care își propune să contribuie la îmbunătățirea bazei materiale și a vieții profesorilor profesorilor”.
Cel de-al doilea proiect este „Consiliul Pedagogic Eurasiatic”. Aceasta este o comunitate profesională, menită să contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională a pedagogilor. Proiectul prevede organizarea de conferințe și concursuri internaționale, implementarea de programe, organizarea stagiilor pentru profesori din diferite țări, inclusiv – statele membre ale Uniunii Economice Euroasiatice și în Rusia, precum și oportunități de accesare a granturilor în domeniul educației.
ALIONA ARȘINOVA, președintele Consiliului OAN „Eurasia”: „Am convenit să nu ne pierdem și să creăm un Consiliu Euroasiatic al Profesorilor, să dezvoltăm diverse idei educaționale, să împărtășim tehnologii, să împărtășim metode și să dezvoltăm diverse proiecte, precum „Liceul Eurasiatic”. Profesorii sunt inteligenția. Misiunea noastră umanitară e de a crește generații care, printre altele, vor conduce state și vor aduce pace, securitate și prosperitate continentului nostru Eurasia”.
Despre lansarea noilor proiecte s-a anunțat în cadrul forumului internațional „Schuimbarea Euroasiatică”, care s-a desfășurat la Moscova. La forum au participat peste o sută de reprezentanți ai comunității profesionale din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Moldova.