11.2 C
Chișinău

Vizite ale copiilor din Găgăuzia în Turcia, producerea în comun de către GRT și TRT a unor programe și întrevederi cât mai de succes. Bașcanul Evghenia Guțul a mers într-o nouă deplasare la Istanbul | VIDEO

Săptămâna trecută, bașcanul Evghenia Guțul, împreună cu o delegație a autonomiei, a mers într-o nouă deplasare în Turcia. Programul vizitei de lucru a fost plin de evenimente și fructuos, așa cum a declarat Guțul pentru postul nostru la întoarcerea în Chișinău. În Istanbul, șeful autonomiei a participat la reuniunea consiliului administrativ al Uniunii Municipalităților din Lumea Turcă, ce reunește 1200 de orașe din 30 de țări.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul a scris că și-a informat colegii despre rezultatele muncii echipei sale în Găgăuzia, în cursul acestui an, și despre presiunea constantă asupra regiunii din partea autorităților centrale și a președintelui Sandu.

Guțul a vorbit și despre faptul că, anul trecut, partidul de guvernare a încercat să priveze Găgăuzia de un sfert din veniturile bugetare și au fost deschise dosare penale împotriva sa și a unor colegi de-ai săi.

„Pentru prima dată în 30 de ani, elita politică a Moldovei vorbește deschis despre posibila lichidare a autonomiei găgăuze”, a afirmat bașcanul. În același timp, Evghenia Guțul a remarcat importanța consolidării cooperării socioeconomice între municipalitățile lumii turcești.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Am discutat cu reprezentanții municipalităților din Republica Turcia pentru ca primarii noștri să vină la Istanbul, Turcia, să facă schimb de experiențe, să vadă și să învețe. Aceasta este o oportunitate foarte bună de a învăța noi tehnologii și de a obține bune practici. Pentru că știm că Republica Turcia și municipalitățile individuale sunt foarte dezvoltate, foarte frumoase. Prin urmare, aceasta ar fi o bună oportunitate pentru primarii noștri de a vedea, de a învăța și de a dobândi cunoștințe noi. De asemenea, am convenit că studenții pot exersa”.

În plus, potrivit lui Guţul, părţile au convenit asupra organizării vizitelor copiilor din Găgăuzia în municipiile ţărilor lumii turceşti şi asupra participării sportivilor găgăuzi la competiţii comune.

O altă întâlnire fructuoasă pentru autonomie a fost cea cu administrația Companiei naționale de radio și televiziune din Turcia, TRT. Cooperarea cu postului public de televiziune găgăuz are o istorie lungă, dar recent a devenit mai puțin activă. Director general al TRT, Mehmet Zahid Sobaci, în cadrul unei vizite oficiale în Republica Turcia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să susțină activ GRT, oferindu-i diverse conținuturi de înaltă calitate, iar compania are drepturi de a difuza seriale TV turcești care au captivat miliarde de oameni de pe toată planeta.

În cadrul discuțiilor, a fost abordată posibilitatea producerii în comun de către GRT și TRT a unor programe și documentare. În plus, partea turcă și-a exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin suplimentar în reechiparea tehnică a GRT și asistență în pregătirea specialiștilor.

VASILE DERMENJI, directorul GRT: „Am avut o întrevedere cu directorul general al TRT, în scopul reînnoirii relațiilor noastre și îmbunătățirii contentului, a cooperării noastre, instruirii angajaților GRT, într-un cuvânt, scopul vizitei noastre a fost reînnoirea relațiilor și îmbunătățirea activității GRT din contul colaborării cu un post tv turc atât de important cum e TRT”.

Evghenia Guțul a mulțumit conducerii TRT pentru sprijinul oferit în cursul anilor companiei GRT, la crearea căreia a și contribuit și pe care o ajută să se dezvolte, spune ea. Potrivit guvernatorului, la sfârșitul anului trecut, cu ajutorul TRT, Teleradio Găgăuzia a actualizat o parte din echipamente, care au asigurat o calitate superioară a transmisiilor de televiziune și radio, iar corespondenții săi au efectuat un stagiu de pregătire și perfecționare în Turcia. Aceștia ar putea urma o perioadă de pregătire și în cadrul Agenției Anadolu, compania oficială de știri din Turcia.

Despre necesitatea stagiului, Guțul a vorbit cu director general adjunct al Agenției, Oguz Karakash cu care a abordat și necesitatea continuării cooperării strânse în ceea ce privește schimbul de informații între Agenția Anadolu și compania de televiziune și radio GRT. La conversație au participat și consilierul ministrului afacerilor externe al Republicii Turcia, dar și directorul de marketing al agenției Anadolu.

EUGENIA GUȚUL, bașcanul autonomiei Găgăuze: „Aș dori să subliniez că acestea sunt întâlniri foarte importante, astfel încât să putem aduce radioul și televiziunea noastră locală găgăuză la un nou nivel. Știți că acum, din păcate, din cauza politicii PAS, există atacuri asupra companiilor de televiziune rusești și, de asemenea, asupra singurului nostru post de televiziune găgăuz. Ei încă nu au reușit să închidă acest post de televiziune, deoarece poporul nostru găgăuz nu le oferă posibilitatea de a face acest lucru”.

Având în vedere că mai multe televiziuni au fost închise, bașcanu a rugat conducerile celor două instituții mass-media să reflete situația din Găgăuzia așa cum este în realitate și nu așa cum este descrisă de reprezentanții puteri.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „PAS, când merg la Strasbourg pentru a da raportul, spune cât de răi sunt găgăuzii, că acționează împotriva autorităților și așa mai departe. Adică, ei prezintă informații denaturate. Deci, am vrea să avem posibilitatea de a spune adevărul nostru, cealaltă față a monedei. Prin urmare, ne-am înțeles că TRT va difuza des știrile noastre. Vom avea, de asemenea, posibilitatea fie să venim, fie să oferim online comentariile noastre cu privire la anumite evenimente”.

Aflată în Istanbul, Evghenia Guțul a exprimat recunoștință conducerii companiei naționale de radio și televiziune din Turcia, TRT, și Agenției oficiale de știri Anadolu pentru acoperirea obiectivă și largă a evenimentelor din Găgăuzia și din toată Moldova.

Potrivit bașcanului, datorită unei asemenea atenții acordate țării noastre și autonomiei, milioane de cititori din Turcia și din alte țări ale lumii turce știu despre evenimentele din Găgăuzia, tradițiile și cultura poporului din regiune. Ea a mai spus că Găgăuzia va fi bucuroasă să găzduiască jurnaliști din Turcia și din alte țări ale lumii turcești într-o vizită de documentare pentru a afla mai multe despre bogăția culturală a poporului găgăuz și pentru a cunoaște mai bine potențialul turistic al autonomiei.

Pentru o reacție la această declarație, am contactat comunicatorul Partidului aflat la putere ”Acțiune și Solidaritate”. Adriana Vlas ne-a spus într-un mesaj că nu comentează afirmațiile.

Evghenia Guțul a mers la reuniunea consiliului administrativ al Uniunii Municipalităților din Lumea Turcă la invitația președintelui acestei organizații.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE