11.2 C
Chișinău

Viitorul bibliotecilor din țară, incert! Se închid una câte una, iar cele rămase au fondul de carte vechi de pe timpul sovietic. Unii bibliotecari de la sate primesc 1.000 de lei pe lună | VIDEO

Bibliotecile din Moldova se închid una după alta. O arată datele unui Raport statistic centralizator privind activitatea acestor instituții publice. Potrivit cifrelor, din 2010 până în 2022, adică în 12 ani, în raionul Cahul, spre exemplu, și-au sistat activitatea opt săli de lectură, în timp ce în Florești șase, iar în Fălești – cinci.

Biblioteca din satul Făgădău din acest raion încă lucrează, dar are puțini vizitatori, ne spune bibliotecara. Iulia Tincu se gândește că unul dintre motive este clădirea neatractivă și fondul de carte vechi, constituit din 3800 de unități, mai mult de jumate dintre care sunt din perioada sovietică.

IULIA TINCU, bibliotecară din satul Făgădău: „Sunt vechi, sunt foarte vechi. – Și mai multe cărți sunt în limba rusă? -Da tare sunt vechi.- Se mai întâmplă că se interesează? -Puțini. Lor le este mi ușor de găsit în internet și de scos”.

Pragul bibliotecii a început să fie trecut mai rar și după închiderea școlii din sat, ne povestește Iulia, dar și pentru că sediul este vechi și nu a mai fost reparat de ani buni. În ce privește fondul de carte și ajutorul autorităților locale, ea spune că anul acesta, primăria a donat 25 de lei din care s-au procurat două cărți.

Am sunat la autoritatea locală ca să întrebăm cu ce mai contribuie instituția pentru dezvoltarea bibliotecii, însă nici primarul și nici serviciul de presă nu ne-au răspuns la apeluri.

Aproximativ 40 de biblioteci publice teritoriale și-au închis ușile, în ultimii cinci ani. Alte circa 200 au nevoie de reparații capitale urgente. Printre acestea se numără și biblioteca din Făgădău.

Ca să păstreze clădirea vie, bibliotecara a încercat să o amenajeze, așa că în 2020 a aplicat pentru finanțare în cadrul unui proiect, iar cu banii obținuți a dotat încăperea cu un calculator și o masă, singura la care se poate sta pentru lecturare în interior.

IULIA TINCU, bibliotecară din satul Făgădău: „Noi am scris pentru calculatoare și imprimată pentru copii. Cineva a refuzat din fondatori și mi-a propus, dacă vreau eu, mese și scaune. Am fost de acord să le iau pentru că nu aveam nici masă. – Dar calculator, doar unu aveți? – Mai este un laptop, dar e la Casa de Cultură, pentru că acolo nu era nimic, așa că l-am dat”.

) Din cele 500 de proiecte de infrastructură, aprobate în cadrul programului Satul European, doar în trei cazuri este vorba de salvarea bibliotecilor. Așa că, angajații acestor instituții, la fel ca Iulia, muncesc mai mult din entuziasm.

IULIA TINCU, bibliotecară din satul Făgădău: „La mine mama mea, mama soacră tot lucrează în domeniul culturii, ei sunt șefi de casă de cultură și de cămin cultural. Toată viața ești cu cultura intră și tu poți să lucrezi. Cu copii mie îmi place tare să lucrez și uite că m-am decis să nu stau acasă și am ieșit la lucru”.

Ca să aibă un salariu cât de cât decent, Iulia lucrează și în calitate de contabilă la primărie.

IULIA TINCU, bibliotecară din satul Făgădău: „După profesie sunt contabilă. – Este greu să combinați aceste două meserii? – Uneori, da. Când avem activități, oleacă da. Când trebuie de pregătit, în contabilitate este mai mult lucru decât în bibliotecă și așa combin. Când și cum”.

Până să preia aceste sarcini, primea 2000 de lei – salariu de bibliotecară. Acum, pentru că acordă mai puțin timp funcției, are doar 1000 de lei.

IULIA TINCU, bibliotecară din satul Făgădău: „Încă am că lucrez la primărie, încă de acolo am salariu și soțul este peste hotare și iaca trăim.Eu acum sunt pe 0,5, ei se minusuiesc cu 5 clase când au studii, se mai adaugă dacă au vechime în muncă se mai adaugă la salariu niște adausuri”.

Bibliotecarii din Moldova au salariu de aproximativ 6000 de lei, iar cei cu grad de calificare primesc până la 8000.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE