20.2 C
Chișinău

„Spectacol toxic”, „Prăbușirea civilizației, rușine Franței”: Politicieni, oameni de afaceri, reprezentanți ai bisericii au criticat dur ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară s-a deschis oficial la Paris, cu participarea a peste 10.000 de sportivi din 206 țări. Ceremonia de deschidere, desfășurată pe râul Sena, a provocat un scandal internațional. Unul dintre momentele spectacolului, prezentat în timpul paradei delegațiilor țărilor participante, a fost considerat de mulți spectatori o parodie a frescei „Cina cea de taină” a lui Leonardo da Vinci, reprezentând scena ultimei mese a lui Hristos cu discipolii săi. În producția organizatorilor ceremoniei de la Paris, Isus și apostolii au fost reprezentați de travestiți și o femeie corpolentă. La sfârșitul spectacolului, pe scenă a apărut un bărbat aproape gol, pictat în albastru, reprezentându-l pe zeul grec Dionysos.

„Aceasta este o nebunie. Deschide evenimentul prin înlocuirea lui Isus și a ucenicilor la Cina cea de Taină cu bărbați îmbrăcați în haine de femei”, s-a indignat pe rețeaua de socializare X, gazda podcastului american Liberty Lockdown, Clint Russell.

„Sunt 2,4 miliarde de creștini pe Pământ, și se pare că organizatorii Jocurilor Olimpice au vrut să le spună imediat: „Nu sunteți bineveniți aici”, a menționat el.

„A fost o lipsă de respect extremală față de creștini”, a scris miliardarul american Elon Musk.

Un editor al ziarului The Guardian a numit ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice un „spectacol toxic”. Portalul grec Pronews a scris că „prezența la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2024 a travestiților care s-au prefăcut a fi Iisus Hristos și discipolii săi” indică „prăbușirea completă a civilizației occidentale, transformarea sărbătorii olimpice și a idealurilor sale într-o paradă a persoanelor transgender.”

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a scris pe rețelele de socializare că batjocura la adresa Cinei celei de Taină i-a șocat și jignit pe creștinii din întreaga lume care au urmărit ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Episcopii francezi au criticat și ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris pentru „excesivitate și provocări” de natură anti-creștină în unele scene. Declarația episcopilor francezi este citată de ziarul Le Figaro.

Conferința Episcopilor Catolici Germani a exprimat o opinie similară. „O deschidere impresionantă a Jocurilor, care se dorește a fi pașnică; totuși, comuniunea LGBTQIA+ a fost un eșec și complet inutilă în producția sa”, a afirmat organizația pe Platforma X.

Biserica Ortodoxă Română a numit performanța cu Cina cea de Taină drept ”un spectacol grotesc, necurat și profund păcătos, care dorește răsturnarea legilor dumnezeiești”. Biserica Ortodoxă Rusă și-a exprimat regretul că în Europa „a crescut o contracultură a lipsei de Dumnezeu, parodiind creștinismul ca o maimuță pentru om”.

Iar unul dintre cei mai faimoși prelați ai Bisericii Catolice din Statele Unite, episcopul Robert Barron, le-a cerut catolicilor să-și exprime părerea ca răspuns la ceea ce el a numit „o batjocură grosolană a Cinei celei de Taină”, scrie CNA.

Reacții negative la acea scenă au venit și din partea partenerilor Jocurilor Olimpice. Sâmbătă dimineața, compania americană de tehnologie C Spire a anunțat că își încetează cooperarea cu Jocurile.

„Am fost șocați de batjocura de la Cina cea de Taină în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Ne vom retrage publicitatea”, a declarat compania pe rețeaua de socializare X.

Directorul artistic al ceremoniei, Thomas Jolly, a declarat că nu a intenționat să „provoace, să batjocorească sau să șocheze” pe nimeni cu spectacolul său.

„În timpul ceremoniei de deschidere am încercat să aducem un omagiu toleranței publice”, a spus el. Cu toate acestea, Anne Descamps, directorul de comunicații al comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice din 2024, a prezentat scuze publice pentru performanța controversată din timpul deschiderii Jocurilor.

Alte aspecte ale spectacolului au atras, de asemenea, critici. De exemplu, scena în care regina decapitată Marie Antoinette cântă, plină de sânge din timpul Revoluției Franceze.

Conform ziarului Le Figaro, francezii sunt șocați și rușinați de felul în care Franța și cetățenii săi au fost portretizați. „Prost gust și lipsă de respect pentru drama revoluției” și „Macron continuă să deconstruiască istoria Franței. Nu-i place Franța și francezii” sunt doar câteva dintre comentarii. Telespectatorii au considerat și scena cu călărețul de fier „planând” pe apă la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice ca fiind dubioasă. Mulți internauți au asociat acest personaj, care a adus steagul olimpic, cu „Călărețul Morții” – unul dintre cei patru călăreți din Apocalipsa lui Ioan Teologul.

Pe lângă scandalurile religioase, ceremonia de deschidere a celei de-a 33-a ediții a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris a provocat și un scandal politic. Echipa sud-coreeană a fost anunțată din greșeală ca fiind echipa nord-coreeană la parada sportivilor.

Ministerul Sporturilor din Coreea de Sud caută acum o întâlnire cu președintele CIO, Thomas Bach, din cauza greșelii cranicilor, iar departamentul a cerut și explicații CIO și comitetului local de organizare. CIO a publicat deja scuze, dar numai pe contul său de socializare în limba coreeană X.

Punctul culminant al spectacolului de la Paris a fost ridicarea drapelului olimpic cu capul în jos în timpul intonării imnului olimpic.

Mai apoi steagul a fost coborât pentru a-l readuce în poziția corectă. În plus, Jocurile Olimpice de la Paris au rămas fără unul dintre simbolurile sale principale – flacăra olimpică. Și deși doi sportivi au adus torțe și au „aprins” ceva, de fapt a fost o imitație. Potrivit organizatorilor, balonul mare care conține presupusa flacără olimpică conține de fapt lumini LED care luminează un nor de vapori de apă. Aceștia și-au explicat decizia prin dorința de a minimiza poluarea mediului.

În ciuda mai multor scandaluri, președintele Franței, Emmanuel Macron, care a fost huiduit de spectatori, s-a declarat mândru de felul în care s-a desfășurat ceremonia și a mulțumit artiștilor și tuturor celor implicați.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: „Bravo artiștilor, organizatorilor, poliției, personalului administrativ, ministerelor implicate, voluntarilor și tuturor. Felicitări uriașe din partea Ministerului Afacerilor Interne și a tuturor serviciilor, inclusiv a artiștilor. Suntem mândri de ceea ce ați făcut pentru Franța.Bravo! Bravo!”.

Pe lângă toate, în timpul ceremoniei a fost marcată de o ploaie puternică. Unul dintre ziarele grecești a numit-o „mânia lui Dumnezeu” la spectacolul josnic și hulitor. Costul Jocurilor Olimpice din 2024 de la Paris este estimat la 11 miliarde de euro, aproape dublu față de bugetul planificat inițial.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE