11.2 C
Chișinău

Nici nu i-au permis măcar să coboare din avion: Membrul Organizației „Eurasia”, Mikael Badalian, nu a fost lăsat să intre în țara noastră. Reacția blocului ”Victorie” și însuși a funcționarului public | VIDEO

Membrul Consiliului de Administrație al Organizației Independente Nonprofit „Eurasia”, Mikael Badalian, care a venit vineri în Moldova pentru a prezenta un program de voluntariat, nu a fost lăsat să intre în țara noastră. Activiștii blocului „Victoria” s-au adunat în acea zi în fața aeroportului Chișinău pentru a se întâlni cu Badalian. Timp de mai multe ore, el a fost de negăsit, în timp ce toți ceilalți pasageri ai zborului Chișinău-Erevan au trecut demult controlul pașapoartelor și au părăsit aeroportul. Nu se știa dacă a fost reținut pentru un control suplimentar sau deportat din țară. În semn de protest față de cele întâmplate, membrii blocului „Victorie” au ieșit cu pancarte pe care scria #FREEMIKA.

După cum s-a dovedit ulterior, serviciile de securitate moldovenești nici măcar nu i-au permis lui Badalian să coboare din avion și l-au trimis imediat pe reprezentantul ONG-ului Eurasia înapoi în Armenia.

IURIE VITNEANSCHI, membru al Blocului „Victorie”: „Nici măcar nu l-au lăsat să coboare din avionul care a aterizat. Și după ce toți pasagerii au plecat, și în avion au intrat pasageri noi, au zburat înapoi la Erevan, adică nu i s-a permis nici măcar să treacă prin controlul vamal”.

ARTEOM EVTUȘENCO, activist al blocului „Victorie”: „Izolare completă, anarhie absolută față de prietenii, colegii noștri care sunt gata să investească în țara noastră, gata să dezvolte Moldova, dar autoritățile noastre au ales o poziție absolut canibalică în această privință și caută să dezvolte Moldova doar pe un singur vector”.

KIRIL ȘEVȚOV, activist a blocului „Victorie”: „Să nu permiți unei persoane nici măcar să coboare din avion, să pui condiția că, dacă această persoană nu se întoarce la Erevan, nimeni din avion nu va părăsi sau nu va intra pe teritoriul Republicii Moldova – aceasta este o josnicie extremă, în plus, este o încălcare a mai multor dispoziții atât ale Constituției, cât și ale tratatelor internaționale”.

Mikael Badalian, întors la Erevan, a declarat presei că nu înțelege ce se întâmplă, deoarece nimeni nu i-a dat nicio explicație.

Am fost deportat din Republica Moldova, nici măcar nu mi s-a permis să intru pe teritoriu, chiar la pasarelă m-au luat serviciile speciale, au emis rapid o interdicție de intrare și m-au trimis înapoi cu aceeași cursă. Am văzut cum funcționează democrația occidentală, iar acum vedem că îi este frică de noi. Îi este frică pentru că spunem adevărul”, a spus Badalian.

Liderul Blocului „Victorie” a criticat dur autoritățile în legătură cu cele întâmplate.

„Așa funcționează „democrația europeană” în versiunea Sandu și PAS? Mai întâi au încălcat drepturile propriilor cetățeni, iar acum îi presează pe vecini!” a declarat politicianul indignat.

Mai târziu, Mikael Badalian a organizat o întâlnire online privind programul de voluntariat, planificat inițial la Chișinău, și a mulțumit oamenilor pentru sprijinul lor.

Canal 5 a solicitat un comentariu de la Serviciul de Frontieră cu privire la incident. Raisa Novițchi, purtătoarea de cuvânt a instituției, ne-a declarat că lui Badalian „nu i s-a permis să treacă frontiera”, adăugând că „nu au fost îndeplinite condițiile de intrare în Moldova”, fără a preciza ce condiții specifice nu au fost întrunite și ce a determinat întoarcerea bloggerului în țara sa de origine.

De asemenea Canal 5 a contactat Ambasada Armeniei din Chișinău pentru comentarii, dar nimeni nu a răspuns la apelurile noastre.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE