11.2 C
Chișinău

11 instituții de învățământ din Briceni ar urma să fie reorganizate prin fuziune și absorbție. Cum comentează conducerea raionului | VIDEO

De la închidere, la optimizare sau comasare. Reforma din Educație a căpătat diferite denumiri, esența cărora însă este aceeași, adică dispariția școlilor în care sunt mai puțin de 50 de elevi. În raionul Briceni spre exemplu, 11 instituții de învățământ vor fi reorganizate prin fuziune și absorbție. Decizia a fost luată cu voturile majorității consilierilor socialiști.

Potrivit deciziei, urmează a fi comasate prin absorbție Gimnaziul-grădinița Criva, Gimnaziile Coteala, Medveja, Hlina, Bogdănești, Mărcăuți, Beleavinți, Berlinți, Slobozia Șirăuți, Pererîta, școala primară Bulboaca.

Mai nou, în document se menționează că aceste instituții de învățământ vor deveni filiale ale gimnaziilor sau liceelor care le preiau în gestiune.

„Personalul salariat din instituțiile absorbite va fi transferat la instituțiile absorbante, iar în cazul imposibilității transferului, disponibilizarea se va efectua în conformitate cu legislația muncii”, se mai spune în document.

Potrivit vicepreședintelui raionului Briceni, de suferit vor avea directorii școlilor absorbite, care vor fi demiși din funcții.

„La școala mai mare, la școlile care au deficit de buget, la școlile care au mai puțin de 91 de elevi, școlile rămân în sat, cu profesorii cu care au lucrat în școala dată, cu elevii care frecventează școala dată. Unica ce se reduce, se reduce funcția de manager al instituției și instituția va fi gestionată de un manager pe două instituții, sucursala va fi gestionată de școala mamă. Am ajuns la faptul că a ieșit legislația din data de 1 septembrie 2024, cu școlile mici nu o să aibă posibilitatea fără sucursală ca să existe”.

Cei care își vor pierde locul de șef, vor putea deveni adjuncți sau vor rămâne ca profesori, spune Marina Pleșca. Potrivit ei, reorganizarea s-a făcut pentru ca să fie evitată închiderea școlilor mici.

„Se propune că, dacă nu va fi sucursală va fi bugetul redus cu 50% de la Anul Nou, dacă rămâne școala mică. Dacă va fi sucursală, tot conform legii 868 va fi finanțată la 100% și sucursala și școala mai mare la care va absorbi”.

Școlile comasate din Briceni completează lista celor care deja au fost supuse proiectului de reorganizare. Ultimele vizate au fost trei gimnazii și două școli-grădinițe din raionul Sîngerei. Pe lângă gimnazii, Ministerul Educației închide colegii, școli profesionale și universități.

Un proiect al Ministerului Educației, care urmează să fie supus consultărilor publice, prevede reorganizarea mai multor instituții de învățământ tehnic și fuzionarea lor cu unele colegii din țară. Este vorba de șase școli profesionale și două colegii. Până la absolvire, elevii își vor face studiile în sediile existente, iar profesorii care rămân fără loc de muncă vor primi indemnizații.

Totodată, de la începutul anului trecut, Ministerul Educației a reorganizat câteva instituții de învățământ superior, chiar dacă reforma a stârnit nemulțumiri și proteste în rândul rectorilor. Un alt proiect al Ministerului prevede trecerea copiilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de copii la cele 35 de școli modele pe care vrea să le creeze. Potrivit unui proiect de lege, Ministerul Educației va oferi 1000 de lei per elev părinților care vor accepta să își dea copiii la școli mai mari.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE