11.2 C
Chișinău

Cu baloane negre și pancarte pe care sunt scrise articolele din Constituție pe care PAS le-a încălcat. Flashmob organizat de blocul „Victorie” împotriva uzurpării puterii în fața Parlamentului, în ziua aniversării Constituției | VIDEO

Activiștii blocului ”Victorie”, împreună cu reprezentanții acestuia au organizat un flashmob împotriva uzurpării puterii și încălcării Constituției, în contextul în care la Parlament, majoritatea PAS a participat la o ședință solemnă dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. Cu baloane negre, lipici la gură și cu pancarte pe care sunt scrise articolele din Constituție pe care PAS le-a încălcat în toată această perioadă, oamenii s-au adunat în fața legislativului pentru a le spune celor din PAS că ilegalitățile comise de ei, trebuie să înceteze.

Deputații grupului parlamentar ”Victorie” au declarat că în toți anii, Partidul Acțiune și Solidaritate și-a bătut joc de Constituția Republicii Moldova așa cum au putut. Fără să țină cont de legi au călcat-o în picioare. Odată cu venirea la putere a Maiei Sandu și PAS, legea fundamentală a țării a fost încălcată în mod constant, mai spun manifestanții.

MARINA TAUBER, deputat al grupului parlamentar ”Victorie”: „Noi, deputații blocului ”Victorie” constatăm în fiecare zi permanent încălcările Constituției și astăzi mai mulți tineri, mai multe persoane de diferite categorii de vârstă au venit în fața Parlamentului ca să demonstreze câte articole ale Constituției deja au fost încălcate. Și după tot asta, Partidul PAS, deputații din fracțiunea lor și oaspeții care astăzi vin în Parlament vor să facă o ședință solemnă a zilei Constituției și să demonstreze lumii întregi ca și cum la noi totul este bine. Cum este bine, dacă nu mai avem limbă, nu mai avem suveranitate, nu mai avem neutralitate?”.

VADIM FOTESCU, deputat al grupului parlamentar ”Victorie”: „Avem foarte multe legi din Constituție, care în ultimii trei ani, cu ajutorul sau cu aprobarea în tăcere a Curții Constituționale, regulat sunt încălcate de organele puterii. Nu ne-a mai rămas nici separarea puterilor, la noi totul este subordonat unei singure puteri în frunte cu Maia Sandu. Desigur că ne mândrim că în ziua de azi există Constituția și vom lupta ca să nu fie introduse schimbări antidemocratice, așa cum încearcă să o facă, ascuzându-se după vocea poporului prin acest referendum. L-au inventat numai ca să ridice ratingul Maiei Sandu și să-i asigure un al doilea mandat la prezidențiale. Noi vom depune toate eforturile ca nu doar să rămână neschimbată Constituția, dar ca ea să fie respectată”.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat al grupului parlamentar ”Victorie”: „Al treilea președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, vorbind la o conferință a spus clar că ”în opt ani nicio virgulă și niciun punct nu a fost schimbat în Constituție”, dar actuala putere, în patru ani neîmpliniți, a încălcat toate legile, o schimbă ilegal, iar Curtea Constituțională a Republicii Moldova nu vede acest lucru”.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat al grupului parlamentar ”Victorie”: „Astăzi trebuia să sărbătorim, trebuia să ne bucurăm că 30 de ani avem o viață fericită, dar din păcate a ajuns așa că în special, în ultimii trei ani de Constituția noastră pe care noi am primit-o și pe care trebuie s-o cinstim, și-au șters picioarele partidul PAS. O încalcă, o schimbă în Parlament cu o simplă majoritate, lucru care este interzis, uită de neutralitate, au înlăturat limba molodvenească, limba rusă, arestează oamenii pur și simplu din cauza viziunilor politice diferite. Iată până la asta am ajuns în 30 de ani, la asta am ajuns datorită partidului PAS în ultimii trei și a integrării lor europene, pe care noi o simțim”.

Alexandr Suhodolschii, membru al grupului parlamentar ”Victorie”, și Alexei Lungu, liderul partidului ”Șansă”, consideră că, prin acțiunile sale, PAS-ul de la putere încearcă să submineze statalitatea Republicii Moldova și au chemat cetățenii să se opună.

Alexandr Suhodolschii, membru al grupului parlamentar ”Victorie”: „Constituția este ca fundamentul unei case, pe care se sprijină pereții și tot restul. Dar ce face actualul regim, condus de Maia Sandu și lacheii ei de curte, deputații PAS din Parlament? Ei fac totul pentru a demonta această fundație. Zeci de articole din Constituție sunt încălcate zi de zi. Începând de la libertatea de exprimare, democrație, pluralismul de opinii, libertatea de mișcare a cetățenilor Republicii Moldova de a ieși și de a intra în țară. Vom lucra împreună cu dvs. pentru a rezolva această problemă”.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului ”Șansă”: „Marcăm o zi de doliu național. Doliu național care înseamnă batjocoră față de țară, batjocoră față de popor, batjocoră față de Constituție. 30 de ani în urmă, predecesorii noștri au luptat pentru bazele statului Republica Moldova, un stat care astăzi nu mai există. Noi astăzi suntem datori, fiecare dintre noi, de la mic la mare. de la generația tânără până la generația mai cu experimentă să continuăm lupta pentru democrație în RM. Noi astăzi suntem singurii care apărăm Constituția. Noi astăzi suntem singura forță politică de opoziție, care luptă pentru această țară”.

Participanții la protest au lansat în aer baloanele cu inscripțiile încălcărilor Constituției comise de PAS, în speranța de a elibera Constituția din ”sclavia” la care a fost supusă în perioada Guvernării PAS. Serviciile de presă ale fracțiunii parlamentare a PAS, ale administrației prezidențiale și ale Curții Constituționale au declarat pentru Canal 5 că nu comentează acuzațiile formulate în timpul protestului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE