20.2 C
Chișinău

„Chiar și astăzi a fost încălcat dreptul la libertatea de exprimare, dreptul deputaților să vorbească. Acesta este culmea cinismului”. Critici de la tribuna parlamentului în adresa majorității PAS chiar în ziua când Moldova marchează 30 de ani de la adoptarea Constituției | VIDEO

Critici de la tribuna parlamentului în adresa majorității PAS chiar în ziua unei reuniuni ceremoniale speciale dedicate celei de-a 30-a adoptări a legii fundamentale a țării. Constituția Republicii Moldova prevede ca drepturile și libertățile omului să fie puse în capul mesei, prevedere care se încalcă tot mai des. Declarația în acest sens a fost făcută de doctorul în drept Boris Negru în cadrul ședinței Parlamentului dedicate aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova.

Acesta a reamintit actualilor parlamentari că la baza constituției a stat declarația de Independență a R. Moldova.Acesta a reamintit actualilor parlamentari că la baza constituției a stat declarația de Independență a R. Moldova și Declarația de Independență должна să-și găsească locul care i-a fost de la bun început când s-a adoptat Constituția.

BORIS NEGRU, doctor în drept: „Azi, fiind la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției R. Moldova, vreau să atrag atenția actualului Parlament că, în ultimii 30 de ani, Declarația de Independență a servit drept preambul Constituției RM. Ceea ce vedem noi astăzi în calitate de preambul, a fost pregătit din fugă, în mai mult de jumătate de oră, dar, din păcate, decxlarațoia de INdependență a servit în calitate de preambul a Constituției, fiindcă anume în Declarația de Independență noi vorbim și de integrarea europeană, care și-a găsit reflectarea în Declarația de Independență. Anume în declarația de Independență se arată cine suntem noi ca neam și suntem o țară cu tradiții milenare. Eu consider că Parlamentul ar trebui să revină asupra problemei respective și Declarația de Independență să-și găsească locul care i-a fost de la bun început când s-a adoptat Constituția”.

Expertul a mai precizat că în anul 2016, Curtea Constituțională nu avea dreptul să modifice Constituția și să permită alegerea Președintelui de întreg electoratul și nu de Parlament.

Totodată, el a atras atenția că unele articole din Constituție nu au fost votate atunci când Legea Supremă a fost adoptată, unul din ele fiind legat de puterea juridică a Referendumului.

De asemenea, Negru a menționat că dosarele pierdute de R. Moldova la CEDO denotă faptul că drepturile și libertățile oamenilor sunt încălcate.

BORIS NEGRU, doctor în drept: „Din păcate avem și locuri slabe. Vreau să atrag atenția că sunt prevederi constituționale care nu au fost votate, alineatul 2 din articolul 75 nu a fost votat și ceea ce scrie acolo nu este corect. Acolo e vorba că hotărârile adoptate în cadrul referendumului au valoare juridică supremă. Nu-i corect, fiindcă un referendum poate fi cu caracter consultativ”.

Deputatul BCS, Vlad Batrîncea, care este și vicepreședinte al Parlamentului a declarat că, Constituția țării, se află astăzi într-un mare pericol. Potrivit lui, astăzi în Moldova este încălcat flagrant principiul juridic de bază – separația puterilor în stat. El a precizat că inițial, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu planifica să participe la ședința Parlamentului, dar că s-a răzgândit „doar din respect pentru legea supremă”.

VLAD BATRÎNCEA, vicepreședinte al Parlamentului, deputat BCS: „Din păcate, dragi prieteni, noi nu avem multe motive de bucurie la 30 de ani a Constituției. Vorba clasicului: Este o sărbătoare, dar un ochi râde, un ochi plânge, dar nicicum nu putem spune că Constituția țării astăzi este respectată. Fracțiunea BCS a făcut și va face mai multe demersuri în acest sens, dar considerăm că nu este motivul de evenimente solemne. Constatăm fățărnicie atunci când se vorbește despre respectarea Constituției și respectarea legilor țării. Fracțiunea BCS părăseșste această ședință. Numai bine”.

În semn de protest față de nerespectarea Constituției și deputații Blocului ”Victorie” au părăsit ședința solemnă. Potrivit parlamentarilor, niciunul dintre ei nu au avut voie să vorbească la evenimentul festiv.

MARINA TAUBER, deputat Blocul ”Victorie”: „Am intrat în Parlament și am încercat și noi să fim incluși în ordinea de zi. Eu am solicitat să vorbesc pe procedură și ei nici măcar nu au reacționat. Astăzi au foarte mulți oaspeți, multe persoane și din străinătate și de unde vrei, a venit și Dorin Recean, poate și Maia Sandu o să vină, dar faptul că nouă deputați din Blocul ”Victorie” nu au posibilitate să vorbească și nu pșot vocifera doleanțele cetățenilor pe nimeni nu interesează”.

VADIM FOTESCU, deputat Blocul ”Victorie”: „Astăzi se împlinesc 30 de ani de la adoptarea legii fundamentale a țării. Ar fi trebuit să sărbătorim cu bucurie ziua Constituției. Dar, din păcate, aceasta este o sărbătoare cu lacrimi în ochi. Chiar și astăzi, în zi de sărbătoare, a fost încălcat dreptul la libertatea de exprimare, se încalcă dreptul deputaților să vorbească în adunarea legislativă la evenimentul solemn. Acesta este culmea cinismului și a aroganței – să organizezi așa un eveniment în Parlament, știind foarte bine că voi, cei din PAS – călcați zilnic în picioare și încalcați prevederile Constituției. Voi, cei care dați porunci autorităților judiciare, voi cei care îi persecutați, voi cei care v-ați bătut joc de democrație și v-ați bătut joc de documentul a cărui aniversare o sărbătoriți astăzi”.

De cealaltă parte, președintele Parlamentului a rostit lozinci frumoase, tradiționale pentru PAS, care nu sunt respectate de autorități în practică. Declarat că această zi aniversară reprezintă un moment important de a reflecta asupra principiilor și valorilor care au stat la baza adoptării Constituției și care continuă să formeze temelia societății,

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Astăzi celebrăm Ziua Constituției Republicii Moldova. Sunt 30 de ani de la adoptarea legii supreme a țării, care reglementează viața noastră publică și existența fiecăruia în parte, care unește oamenii în jurul unui scop comun – viața sigură a cetățenilor într-o țară prosperă, într-un stat suveran, unitar și indivizibil, un stat de drept în care justiția este una funcțională, iar drepturile fundamentale ale omului sunt mai presus de toate”.

Ziua Constituției Republicii Moldova este marcată anual pe data de 29 iulie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE