11.2 C
Chișinău

„Aniversarea de 30 de ani a Constituției Republicii Moldova poate fi ultimul jubileu al Constituției”. Mesajele politicienilor, experților, jurnaliștilor și activiștilor, la 30 de ani de la adoptarea Legii Supreme țării | VIDEO

„Constituția Republicii Moldova nu mai este un document inviolabil”, „Constituția este temelia statului, dar nu pentru PAS”, „E regretabil că la 30 de ani de la adoptare, Constituția Republicii Moldova nu este aplicabilă pe întreg teritoriul statului”, „aniversarea de 30 de ani a Constituției Republicii Moldova poate fi ultimul jubileu al Constituției, așa cum o știm”…. Aceste declarații au fost făcute pe parcursul zilei de astăzi de către politicieni, experți, jurnaliști și activiști. Astăzi marcăm 30 de ani de la adoptarea Legii Supreme a Republicii Moldova.

„Constituția prevede ca drepturile și libertățile omului să fie puse în capul mesei, prevedere care se încalcă tot mai des”, de această părere este profesorul universitar, Cavaler al Ordinului Republicii și membru al comisiei de lucru pentru elaborarea proiectului Constituției R. Moldova, Boris Negru.

Doctorul în drept a ținut un discurs în plenul Parlamentului, cu ocazia celor 30 de ani de la adoptarea Legii Supreme a R. Moldova.

BORIS NEGRU, Cavaler al Ordinului Republicii, membru al comisiei pentru elaborarea proiectului Constituției: „Azi, fiind la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției R. Moldova, vreau să atrag atenția actualului Parlament că, în ultimii 30 de ani, Declarația de Independență a servit drept, până în ultimul timp, ca preambul al Constituției RM. Anume în Declarația de Independență se arată cine suntem noi ca neam și suntem o țară cu tradiții nu doar seculare, și milenare. Eu consider că Parlamentul poate ar trebui să revină asupra problemei respective și Declarația de Independență să-și găsească locul care i-a fost de la bun început când s-a adoptat Constituția”.

Boris Negru a mai atras atenția asupra faptului că unele articole din Constituție nu au fost votate atunci când a fost adoptată Legea Supremă, iar unul dintre ele ține de puterea juridică a Referendumului.

BORIS NEGRU, Cavaler al Ordinului Republicii, membru al comisiei pentru elaborarea proiectului Constituției: „Din păcate, avem și locuri slabe. Vreau să atrag atenția că sunt prevederi constituționale care nu au fost votate, alineatul 2 din articolul 75 nu a fost votat și ceea ce scrie acolo nu este corect. Acolo e vorba că hotărârile adoptate în cadrul referendumului au valoare juridică supremă. Nu-i corect, fiindcă un referendum poate fi cu caracter consultativ”.

„O Constituție nu lucrează de la sine, dar atunci când cele spuse sunt aplicate la justa lor valoare. Aș vrea ca drepturile și libertățile omului să fie puse în capul mesei, pentru că la ora actuală despre nivelul respectării lor ne vorbesc bunăoară dosarele pe care Moldova le-a pierdut la CEDO”, a mai conchis doctorul în drept, Boris Negru.

La rândul său, Bașcanul Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, a scris pe pagina oficială că „Constituția ne unește pe toți, indiferent de naționalitate, limbă și religie. Prevederile privind Găgăuzia, introduse ulterior în Legea fundamentală a țării, protejează în mod fiabil statutul juridic special al autonomiei și asigură pace și stabilitate în regiunea noastră. Fie ca această sărbătoare să devină un simbol al dorinței noastre comune de prosperitate și conviețuire pașnică!„ a scris Evghenia Guțul.

„Constituția este temelia statului, un adevăr incontestabil pentru toți cetățenii țării. Dar nu pentru PAS. Pentru ei, acestea sunt doar bucăți de hârtie ținute împreună cu o agrafă, pe care este scris ceva neinteresant și neimportant”, a scris liderul Blocului „Victorie”, Ilan Șor.

„Sărbătorim 30 de ani de la adoptarea Constituției, realizând că autoritățile o răsucesc așa cum vor, făcând modificând-o cu sau fără motiv. Limba moldovenească a fost înlocuită cu limba română, încălcând procedurile stabilite de lege. Acum ei își ascut creionul pentru a tăia statutul neutru. Așa… Poate nimeni nu va observa”. Constituția ne acordă dreptul la libertatea de exprimare. Dar PAS consideră că acestea sunt relicve stupide ale trecutului democratic. Și ar trebui să existe o singură opinie – Uniunea Europeană (…) În niciun caz, o mână puternică care a uzurpat puterea, a călcat în picioare Constituția și a uitat că Moldova este o țară democratică și suverană merită un singur lucru judecată. Și cu siguranță va ajunge acolo. Roata justiției va începe să se învârtă imediat după 20 octombrie”, se arată în postarea lui Ilan Șor.

Liderul partidului „Șansa”, Alexei Lungu a precizat că „Acum, Constituția Republicii Moldova nu mai este un document inviolabil. Principiile sale sunt ignorate cu nerușinare sau interpretate în interes politic. Guvernarea PAS ipocrită și mincinoasă a pervertit însuși principiul democrației în țara noastră. Nu există viitor pentru țară și pentru poporul nostru, dacă nu onorăm și nu protejăm corespunzător Constituția. (…) Legea trebuie să funcționeze, să consolideze statalitatea, să păstreze tradițiile și valorile istorice, culturale, sociale, juridice ale Moldovei. Doar astfel poporul nostru își va perpetua existența pe pământul nostru străbun”, a scris Alexei Lungu.

Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, s-a rezumat la a face o paralelă, menționând că  „Violatorii Constituției s-au strâns azi în parlament so „onoreze”. Exact cum prietenii lor colorați din Paris, au procedat în raport cu Biblia la deschiderea Olimpiadei…”.

Iar jurnalistul Dumitru Ciubașenco a precizat că: ”este foarte grav când Legea fundamentală a statului este abuziv și sistematic atacată (…) E regretabil că la 30 de ani de la adoptare, Constituția Republicii Moldova nu este aplicabilă pe întreg teritoriul statului, iar acolo unde ar trebui să fie respectată și aplicată – ea este cu desăvârșire neglijată. Șiretlicurile și abuzurile, utilizate din plin de actuala guvernare întru fentarea și neglijarea normelor constituționale nu se vor lăsa fără consecințe”.

Ex-președintele țării, liderul PSRM, Igor Dodon, a scris pe pagina sa de Facebook „Cu regret, aniversarea de 30 de ani a Constituției Republicii Moldova poate fi ultimul jubileu al Constituției, așa cum o știm. Pentru că referendumul electoral organizat de PAS poate pune începutul distrugerii tuturor conceptelor care ne-au oferit temelie în aceste trei decenii – Independența, Suveranitatea, Statalitatea, Neutralitatea, Creștinătatea, Identitatea moldovenească”, a notat Igor Dodon pe pagina sa oficială.

„Constat cu regret că și principiile regulatorii și constituționale ale dreptului constituțional au fost încălcate chiar de o guvernare care se numește “pro-europeană”, a scris fostul miniștri al afacerilor externe, Tudor Ulianovschi, explicând încălcarea Legii Supreme de către actuala guvernare prin stabilirea datei alegerilor prezidențiale pe data de 20 octombrie.

Iar fostul partener politic al Maiei Sandu, Andrei Năstase, în cadrul unui briefing de presă a acuzat încălcarea sistematică a Constituției prin elaborarea și promulgarea de legi neconstituționale.

ANDREI NĂSTASE, politician: „Legea fundamentală a țării „a suferit în ultimii ani de pe urma maltratării sistematice a tot ce înseamnă democrație și stat de drept”.

Năstase a vorbit despre „atacurile la adresa Constituției din 2019, dar și despre derapajele anticonstituționale și antidemocratice, din ultimii patru ani” și a subliniat necesitatea unei Constituții care să reflecte aspirațiile cetățenilor și să garanteze drepturile și libertățile fundamentale ale acestora.

Purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas nu ne-a răspuns pentru un comentariu cu privire la acuzațiile politicienilor cu privire la încălcarea Constituției de către reprezentanții partidului de guvernământ.

Constituția Republicii Moldova este legea supremă și principală a țării. Ea determină principiile generale ale societății, drepturile și îndatoririle cetățenilor. A fost adoptată la data de 29 iulie 1994 și conține 7 titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni. Dispozițiile constituționale consacră suveranitatea și independența, unitatea și indivizibilitatea țării, forma republicană a statului, în care drepturile și libertățile omului se interpretează și se aplică în concordanță cu Declarația universală a drepturilor omului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE