20.2 C
Chișinău

Incendiul din California, scăpat de sub control. Sute de mii de hectare pârjolite în numai trei zile

Un incendiu scăpat de sub control în nordul Californiei a devenit în trei zile unul dintre cele mai mari înregistrate vreodată în acest stat din vestul SUA, relatează duminică AFP, preluată de Agerpres.

„Park Fire”, cel mai intens incendiu de pădure izbucnit în California în această vară, a mistuit până sâmbătă seara peste 350.000 de hectare, devenind al şaptelea cel mai mare incendiu din istoria acestui stat, a declarat agenţia de stat Cal Fire.

Incendiul este în prezent controlat în proporţie de doar 10%, în pofida eforturilor a peste 3.7000 de pompieri, ajutaţi de peste zece elicoptere şi a mai multe avioane pentru stingerea flăcărilor, conform cifrelor actualizate de agenţie.

„’Park Fire’ a continuat să ardă foarte activ din cauza terenului abrupt şi a vântului (…) care a provocat o progresie însemnată”, a precizat Cal Fire. „Multe avioane-cisternă pentru stingerea incendiilor din tot statul efectuează misiuni de stingere a flăcărilor atunci când condiţiile o permit”, a adăugat agenţia.

Incendiul a izbucnit miercuri lângă Chico, în comitatul Butte, iar în câteva ore a devastat o zonă extinsă, pătrunzând în comitatul Tehama. Potrivit celor mai recente informaţii, 20 de clădiri au fost distruse.

Acest imens incendiu de pădure reînvie amintiri dureroase pentru locuitorii oraşului Paradise, situat la aproximativ 15 kilometri de Chico. În Paradise, 85 de persoane au murit în 2018 în mortal incendiu din istoria Californiei. Ca urmare a progresului foarte rapid al „Park Fire”, Paradise a fost plasat în alertă de evacuare.

În Oregon, incendiul de la Durkee, care a izbucnit la începutul acestei luni, a distrus aproape 290.000 de hectare şi a fost controlat în proporţie de aproximativ 50%, a indicat departamentul pentru combaterea incendiilor de vegetaţie din acest stat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE