20.2 C
Chișinău

Atenție la ouăle procurate pe timp caniculă. Iată cum trebuie alese cele proaspete

Perioada caniculară reprezintă un risc de infestare a ouălor cu bacterii periculoase precum Salmonella, dacă acestea se păstrează la temperaturi ridicate. Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) precizează că ouăle se pot comercializa doar în spații/locuri autorizate sanitar-veterinar pentru funcționare, ferite de razele directe ale soarelui, în condiții de temperatură adecvate, recomandat +5 +180 C, transmite Realitatea.MD.

ANSA îndeamnă cetățenii ca înainte de a procura și a consuma acest produs alimentar, să examineze cu atenție:

  • Aspectul exterior: Coaja ouălor proaspete trebuie să fie integră, curată, mată, poroasă, fără pete şi miros specific;
  • Termenul de valabilitate a ouălor: Constituie 28 de zile de la data ouatului;
  • Ouăle trebuie să fie marcate corespunzător: Marcajul este format din codul întreprinderii de producere (ex. 3MD EPC 000); data durabilității minimale DDM: xx.yy.zz, unde xx, yy și zz reprezintă, respectiv, ziua, luna și anul – dată până când produsul alimentar își păstrează proprietățile specifice (și asta dacă este păstrat în mod corespunzător);
  • Categoria de calitate și de greutate. Există categoria A sau „ouă proaspete” și categoria B. De asemenea, ouăle se clasifică și după categorii de greutate:
  1. XL – foarte mare: cel puțin 73 g;
  2. L – mare: de la 63 la 73 g exclusiv;
  3. M – medie: de la 53 la 63 g exclusiv;
  4. S – mică: mai puțin de 53 g.
  • Atenţie la ștampilă! Consumatorii trebuie să evite procurarea ouălor, fără inscripție sau fără ștampila clar vizibilă;
  • În condiții de casă, se recomandă păstrarea ouălor la frigider. Depozitarea în frigider încetinește creșterea bacteriilor;
  • Înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate, or, microorganismele patogene de pe coajă pot pătrunde în produsele culinare și în condițiile unei procesări/prelucrări insuficiente de temperatură, (minim +720 C în interiorul produsului) pot provoca toxiinfecții alimentare;
  • Ouăle învechite se recunosc după următoarele caracteristici:
  1. coaja este lucioasă;
  2. spațiul cu aer este mare;
  3. albușul are vâscozitate foarte mică şi este aproape lichefiat (apos);
  4. ouăle cu gălbenușul lipit de coajă sau cu gălbenușul vărsat în albuș;
  5. considerate necomestibile;
  6. ouăle alterate au miros străin, iar dacă procesul de descompunere a început – au miros de hidrogen sulfurat.

Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează consumatorii că, gospodarii/persoanele fizice care întrețin pe lângă casă până la 200 de păsări, pot comercializa surplusul de ouă în piețe agricole și alte locuri autorizate, deținând un carnet de sănătate, care se eliberează gratuit de către medicii veterinari ai ANSA. Fiecare consumator este în drept să solicite acest document de la vânzătorii de ouă.

În cazul constatării unor nereguli, consumatorii în drept să depuneți reclamațiile respective în adresa subdiviziunilor teritoriale ANSA sau la adresa electronică: info@ansa.gov.md. Pentru informații și consultații: 022 – 511 – 511/Viber: 067675544.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE