Președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România s-a declarat șocat de nivelul scăzut al salariilor pe care le primesc profesorii din Moldova. Acesta afirmă că, pentru comparație, leafa sa, de profesor de clase primare, este de 2000 de euro.
„Ca să atragi tineri și ca să-i motivezi să vină de pe băncile facultății în cariera didactică, trebuie să-i motivezi. Or, și tinerii profesioniști se gândesc să-și întemeieze o familie, să aducă niște bani acasă. Eu am 2 mii de euro ca învățător la clasa patra. Colegii din Moldova s-au mirat, pentru că unii dintre ei au de patru-cinci ori mai puțin. Este greu”, a menționat profesorul.
El a precizat că a ajuns să fie remunerat datorită vechimii în muncă, a gradelor didactice, dar și după greva generală declanșată anul trecut în sistemul de învățământ din România, care a implicat 150.000 de profesori și încă 70.000 de cadre didactice și auxiliare, cerând o creștere a salariilor în educație cu 25%.
„Ne-am gândit la debutanți, la viitor. Ei trebuie să vadă că sunt motivați financiar. Nu trebuie să plece acasă fără o mie de euro – ar fi un pas pentru a asigura o concurență mai mare, care e spre binele copiilor și spre liniștea părinților”, a menționat Viorel Dolha.
Profesorul mai spune că și părinții au susținut greva cadrelor didactice pentru că ”nu vor să-și dea copilul pe mâna cuiva care a fost la coada clasei. Nu e normal ca profesorul să fie dintre cei care au fost primii în clasă? Fără o salarizare bună, credeți-mă, se va ajunge treptat ca majoritatea cadrelor didactice să fie din cei care în gimnaziu și în ciclul primar nu au luat nicio mențiune, niciun premiu, erau la coada clasei și pentru trei lei se angajează profesori. Societatea trebuie să vadă și să lupte pentru motivarea profesorilor”, a adăugat Viorel Dolha.
Președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România, Viorel Dolha, a făcut aceste declarații la dezbaterea publică „Poduri educaționale între România și Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.
Potrivit presei române, în 2024, salariile profesorilor şi ale angajaţilor din învăţământ au crescut de două ori, în ianuarie şi în iunie, ca urmare a grevelor de anul trecut Lefurile au ajuns la peste 5.700 de lei net în luna martie a acestui an, echivalentul a 23 de mii de lei moldovenești.
La noi însă, un profesor începător primește circa 10.000 de lei brut, iar unul ci experiență până în 15.000 de lei. Recent, ministrul Educației și Cercetării a declarat că în anul 2024 nu vor exista majorări de salarii pentru cadrele didactice, întrucât lefurile dascălilor au crescut de la 1 ianuarie 2024. Dan Perciun spune că următoarea majorare de salarii este planificată pentru anul 2025.