3.2 C
Chișinău

„Astăzi vând o întreprindere, mâine – toată țară”. Susținătorii blocului ”Victorie” au organizat un protest împotriva privatizării întreprinderii de stat RED-Nord | VIDEO

Activiștii și susținătorii blocului politic „Victorie” au organizat la Bălţi un protest împotriva privatizării întreprinderii de stat RED-Nord, care distribuie energie electrică în localităţile din nordul Moldovei. În 11 iulie, Parlamentul, cu voturile PAS, a adoptat în primă lectură un proiect de lege care prevede excluderea a peste 50 de obiecte de pe lista proprietăților de stat care nu pot fi privatizate, inclusiv RED Nord. Deputatul blocului politic Victorie, Alexandr Nesterovschi, consideră inacceptabil vânzarea întreprinderii care și-a dovedit eficiența.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputatul blocului Victorie: „Această întreprindere este în prezent una dintre cele mai bune din Moldova, care aduce profit statului. Asta este important. O întreprindere care ne asigură tuturor celor din nord energie electrică, care a fost modernizată complet, este o gâscă care face ouă de aur. Și această întreprindere urmează să fie vândută sau dată statului vecin, pur și simplu pentru că ei au decis asta. Vor vinde tot ce pot. Sarcina PAS este să distrugă statul nostru”.

Fostul șef al filialei Bălți RED-Nord, Veaceslav Babineţchi, se teme că, dacă statul pierde controlul asupra întreprinderii, ar putea începe reduceri de personal și creşterea prețurilor la energie electrică.

VEACESLAV BABINEŢCHI, fostul șef al filialei Bălți RED-Nord: „Are cineva garanție că mâine un kilowatt nu va costa 10 lei, din moment ce nimeni nu va putea reglementa prețurile ca într-o companie de stat? Vor urma disponibilizări, iar oamenii care lucrează aici de-o viață vor rămâne fără loc de muncă”.

Participanții la miting consideră că întreprinderile strategice în genere nu ar trebui privatizate. Protestatarii aveau pancarte cu inscripţii: „Azi vând Red-Nord, mâine toată țara” și „Opriţi vânzarea Red-Nord!”

NICOLAI CAZACU, membrul consiliului raional Fălești: „Instituția Red Nord ultimii 10 ani au făcut investiții din capitalul și din bugetul de stat peste un miliard de lei. Iar acum actuala guvernare împreună cu Maia Sandu și PAS vor că această instituție să fie vândută statului vecin, românilor. Acum haideți să ne gândim cât de uțor și cât de frumos vom fi influiențați. Este un punct strategic. Tot nordul RM, toate rețelele sunt deservite nemijlocit de către această instituție”.

În timpul manifestaţiei a avut loc un incident. În zona protestului de pe o dronă a căzut un pachet cu lichid alb. Se pare că numeni nu a avut de suferit.

Consilierul municipal din Bălți Veaceslav Jucov a sesizat Poliția.

Canal 5 a solicitat detalii de la serviciul de presă al Inspectoratului de Poliție Bălți, dar nu am primit niciun răspuns la apeluri și mesaje.

Administrația președintelui Maia Sandu și fracțiunea parlamentară PAS ne-au spus că nu comentează declarațiile participanților la miting. Şi de la conducerea RED-Nord am încercat să obţinem un comentariu la manifestaţie și să aflăm poziția companiei cu privire la o posibilă privatizare, dar nu am primit răspuns la apeluri.

Amintim că premierul român Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă din 12 iulie, a anunțat posibilitatea achiziționării RED-Nord, având în vedere supraproducția de energie electrică în țara sa.

Comentând anterior intenția de a scoate întreprinderea la privatizare și de a o vinde anume României, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a spus că „avem deja o colaborare strânsă cu Bucureşti și ne străduim să devenim parte din piața energetică a UE până în 2029”. Precizăm că România a achiziţionat deja obiective strategice importante pe teritoriul Moldovei, în special, compania Vestmoldtransgaz, care este administrată de întreprinderea de stat românească Transgaz, care gestionează, în prezent, întreg sistemul de transportare a gazului din Moldova. Apropo, potrivit raportului oficial al „RedNord”, profitul întreprinderii din vânzări a fost anul trecut de peste 860 de milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE