17.7 C
Chișinău

Sondaj: Situația în sistemul justiției s-a înrăutățit pe timpul guvernării PAS, iar în rândul partidului de guvernământ există corupție, cred cetățenii | VIDEO

Situația în sistemul justiției s-a înrăutățit pe timpul guvernării PAS. Cel puțin asta arată datele unui sondaj de opinie prezentat de IMAS.

Potrivit cercetării, ”aproape 33 la sută au spus că vinovată pentru faptul că nu se fac progrese semnificative în domeniul justiției este guvernarea actuală. Totodată, aproape 16% au spus că ar fi vinovată președintele Maia Sandu. 8,6 justiția și 5,2 corupția din sistem”.

Oamenii au fost întrebați și ce părere au despre reforma din domeniul justiție. În același timp, majoritatea covârșitoare a respondenților, aproximativ 70%, consideră că justiția este controlată complet de autorități.

DORU PETRUȚI, director General IMAS: „Tot mai scăzut este procentul celor care care consideră că reforma în justiție avansează cu pași concreți și eficienți – s-a ajuns la doar 5 la sută și vedem că cei care consideră că e la fel de multă corupție și că nu se face aproape nimic e curentul majoritar de opinie – 57 la sută din acest sondaj. În indepăendența justiției, vedem o percepție destul de constantă pe parcursul a trei ani de măsurare, procentele au oscilta foarte puțin. Avem 20% care consideră că justiția este independentă, în timp ce 70 la sută spun că justiția este sub controlul celor aflați la guvernare, la putere”.

Potrivit cercetării, 45 la sută din cei intervievați au spus că din cauza situației din domeniul justiției, RM nu va deveni membru a Uniunii Euroopene până în 2030. 43% susțin însă că acest obiectiv se va realiza timp de șase ani.

Conform sondajului, 54 la sută au spus că președintele Maia Sandu este direct responsabilă de eșecul din domeniul justiției, în timp ce 35% au spus că șeful statului nu poartă nicio vină. Totodată, cercetarea relevă că majoritatea celor intervievați, mai exact 71 la sută aui spus că Maia Sandu este direct responsabilă de activitatea guvernării PAS.

31 la sută din participanții la sondaj au mai spus că pe parcursul a patru ani de mandat, președintele țării s-a implicat în mare măsură în reformele și schimbările din țara noastră. 26% sunt de părere că implicarea șefului statului a fost într-o mică măsură, iar 25 la sută în foarte mică măsură sau deloc.

La întrebarea există sau nu corupție în rândul guvernării PAS, 75% din cei chestionați au spus că da, iar doar 13% sunt de părere că nu există.

Sondajul mai relevă că majoritatea respondenților, mai exact 56 la sută au spus că mass media din țara noastră în mare parte este controlată sau influiențată. Doar 19% susțin că presa este parțial independentă, iar 11 % consideră că este independentă. Totodată, 53 la sută din cei chestionați susțin că mass media este influiențată și controlată de politicienii de la putere. 22% susțin că scrutinul va fi corect în mare măsură. Doar 13 la sută susțin că nu vor fi fraude. Conform barometrului socio-politic, 62% susțin că ar fi mai bine să vină altă persoană în locul Maiei Sandu la Președinție.

Ce ține de alegerile prezidențiale din această toamnă, 22 la sută au spus că consideră în mică măsură că acestea vor fi libere și corecte. 21% susțin însă că alegerile prezidențiale nu vor fi deloc libere și corecte. Mai mult, 41 la sută din participanții la sondaj au spus că vor fi unele fraude la alegerile prezidențiale din toamnă, iar 37% sunt de părere că vor fi multe fraudări.22 la sută spun că scrutinul va fi corect în mare măsură. Doar 13 la sută susțin că nu vor fi fraude. Conform barometrului socio-politic, 62% susțin că ar fi mai bine să vină altă persoană în locul Maiei Sandu la Președinție.

Datele mai arată că 31 la sută din cetățeni au foarte puțină încredere în Comisia Electorală Centrală, iar 27% susțin că au multă încredere în CEC.

Studiul mai arată că 77 la sută din moldoveniii care au participat la cercetare au sentimente pozitive față de Italia, Germania, Franța, UE, Marea Britanie , România, Ucraina și Rusia. La polul opus se află NATO, SUA și China.

Potrivit sondajului, 55 la sută din oameni spun că războiul din Ucraina ar trebui să se oprească, iar Rusia să rămână cu teritoriile pe care le-a ocupat. 49% din cei intervievați spun că Vladimir Putin este tot mai aproape de îndeplinirea obiectivelor pe care le-a fixat pentru războiul din țara vecină, iar 48 la sută susțin că Rusia nu poate fi învinsă în războiul din Ucraina.

Ce ține de orientarea politică externă a conducerii RM, 45 la sută au spus că trebuie să fie o orientare echilibrată, iar 31% – proeuropeană. 12 la sută spun că orientarea trebuie să fie Pro-Rusia.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a spus că nu comentează datele cercetării. Reprezentanții Președinției nu ne-au răspuns pentru un comentariu. Sondajul a fost realizat la comanda companiei Independent News din Romania și realizată în perioada 8 – 21 iulie 2024, pe un eșantion de 1 093 respondenți 18 ani și peste, în 90 de localități din R. Moldova. Eroarea maximă de eșantionare este de ±3.0%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE