20.2 C
Chișinău

Premierul georgian acuză UE de standarde duble: În Moldova nu există pluralism politic, acolo se încalcă drepturile și libertățile, dar țara nu este criticată | VIDEO

Prim-ministrul georgian Irakli Kobahidze a vorbit despre țara noastră ca despre un exemplu negativ la capitolul drepturi și libertăți. Cunoscut pentru poziţiile sale prudente faţă de Occident și ca lider care acuză ţările europene şi Statele Unite că încearcă să atragă Georgia în conflictul ruso-ucrainean, acesta a chemat partenerii din vest să atragă atenție la ceea ce se întâmplă în Moldova la capitolul democrație.

La o conferință de presă, el a spus, cităm: „În ultima perioadă, în Moldova au fost închise aproximativ 10 posturi TV. Pluralismul politic este limitat acolo, statul este membru al CSI, dar nimeni nu-și amintește asta când critică Georgia. Faţă de Chişinău Occidentul nu manifestă un asemenea interes ca în privinţa Tbilisi. Noi considerăm că asta denotă o atitudine părtinitoare și standarde duble. Georgia speră că Statele Unite vor adopta un curs echidistant, corect și pragmatic față de Tbilisi și atunci vom putea reseta relațiile”, a menţionat premierul georgian, scrie ziarul rus Vzglyad, întrun articol despre relația dintre Georgia și Washington.

„Deocamdată, anumite forțele din Statele Unite au interese în raport cu Georgia care nu corespund intereselor noastre naționale. Începând de anul viitor, sperăm să readucem relațiile noastre bilaterale la căile anterioare”, a afirmat el.

Menționăm că după ce Georgia a adoptat legea „agenților străini” și un alt pachet de măsuri împotriva comunității LGBTQ+, oficialii UE au reanalizat „pulsul” candidaturii acestei țări, iar Statele Unite au întreprins o „revizuire cuprinzătoare” a relațiilor cu Tbilisi.

În timp ce, Moldova a început pregătirea pentru negocierile de aderare la UE, acest proces a fost oprit pentru Georgia în mod oficial din 27 iunie și totodată au fost înghețate fonduri de 30 de milioane de euro, destinate Ministerului Apărării. Se întâmplă pe fundalul unei militarizări accelerate a țării noastre și a intensificării exercițiilor militare, lucru recunoscut și de rezerviști care spun că este pentru prima dată când sunt chemați la instruiri de la terminarea armatei.

În ceea ce privește declarațiile premierului georgian cu privire la închiderea posturilor tv în Moldova, anterior, Chişinăul a respins în mod repetat acuzațiile de presiuni și represalii la adresa instituțiilor media care nu împărtășesc punctul lor de vedere, precum și persecuția celor care își exprimă dezacordul cu politicile Puterii.

Totuși, modul în care a fost sistată activitatea mass-mediei vizată fără argumente clare în condițiile imposibilității contestării hotărârilor în instanță din cauza întârzierii artificiale în examinarea cauzelor îi face pe majoritatea experților se gândească altfel și anume că în acest fel autoritățile reduc la tăcere presa incomodă.

Amintim că, în cursul unui an și jumătate, autoritățile, sub diferite pretexte, au suspendat sau chiar retras licențele a 13 posturi TV și au închis peste 50 de portaluri de știri.

Către sfârșitul anului trecut, Moldova a coborât trei poziții în clasamentul libertății presei întocmit de Organizația Reporteri fără Frontiere.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE