20.2 C
Chișinău

Cazul demisiei directorului ”Joc”: De ce s-a decis acum să fie verificat acest onorabil colectiv și cât de grave au fost încălcările constatate? Explicații din partea ministrului culturii | VIDEO

Au găsit-o vinovată de toate păcatele și i-au șters cu buretele toate meritele. Directorul Ansamblui „Joc”, Aliona Strîmbeanu, a fost dată afară de către Ministerul Culturii fără a i se oferi măcar o șansă. Asta chiar dacă, timp de șapte ani cât a condus colectivul de dansatori nu a avut nicio abatere sau sancțiuni disciplinare. Ba din contra, ansamblul a dus faima tradițiilor populare departe de hotarele țării, fiind apreciat pentru profesionalismul și dedicația dansatorilor. 

Abia după scandalul cu implicarea unor dansatori plecați în Rusia, ministerul a luat la puricat activitatea acesteia și a acuzat-o de toate relele.

Potrivit comisiei de anchetă, Strîmbeanu este învinuită că ar fi plecat peste hotarele republicii fără acordul ministrului, că ar fi încălcat procedurile de cumulare a funcţiilor de către director; ar fi primit și eliberat bunuri și bani fără perfectarea documentelor corespunzătoare, dar și că ar fi admis ca dansatorii să utilizeze costumele în afara orelor de muncă, iar asta ar fi dus la uzarea și devalorizarea lor, fără a menționa cât de tare s-au deteriorat acestea.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Orice manager de instituție publică este dator să asigure un management eficient, deci nu e vorba doar de locul de muncă, este vorba despre o responsabilitate atât economică, bugetar-fiscală, cât și de performanță a instituției. Respectiv, ceea ce a constat comisia, ancheta internă a constat un management defectuos care a dus și care a produs multe pierderi și multe oportunități ratate. Această măsură este una care s-a impus în urma unei analize minuțioase”.

Marți, Aliona Strîmbeanu a declarat pentru Canal 5 că nu se consideră vinovată și crede că a fost concediată intenționat.

ALIONA STRÎMBEANU, fost director al ansamblului „Joc”: „Conform legii, ce anume ați încălcat dvs?
– Acolo se aduc mai multe puncte pe care eu le-am încălcat, pretinse că le-am încălcat, urmează să văd până la urmă într-adevăr unde, eu nu mă simt culpabilă absolut în nimic din ce îmi invocă ei cu patrimoniu, cu costumele, cu alte lucruri care au apărut conform constatărilor lor”.

Aliona Strâmbeanu a fost demisă acum două zile după ce patru dansatori de la „Joc” au participat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg. Ministerul Culturii declarase atunci că a demarat cercetarea pentru a afla cum dansatorii au ajuns la evenimentul la care a participat și liderul Blocului „Victorie”, Ilan Șor.

Conducerea Baletului Național „Joc” a declarat atunci că cei patru dansatori erau în concediu din cont propriu. Colectivul a semnat o petiție în care se solidarizează cu Aliona și au cerut Ministerului Culturii să nu o demită.

De-a lungul anilor, ansamblul a obținut numeroase premii, medalii de aur și distincții în cadrul competițiilor și festivalurilor internaționale. Din anul 1979, colectivul poartă titlul onorific de Ansamblu Academic pentru înalta măiestrie de interpretare şi activitate artistică fructuoasă, pentru meritele deosebite în promovarea şi valorificarea folclorului muzicalcoregrafic din Republiea Moldova. An anul 2024 instituției i-a fost acordat Premiul Ministerul Culturii Vladimir Curbet pentru rezultate remarcabile în activitate. Aliona Strîmbeanu deține titlul onorific de Maestru în Arte.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE