24.2 C
Chișinău

Vitalie Dragancea, despre campania „Europa pentru tine”: Guvernarea folosește în mod abuziv și obraznic resursele publice | VIDEO

Guvernarea folosește în mod abuziv și obraznic resursele publice. Declarația aparține politologului Vitalie Dragancea și a fost făcută în cadrul emisiunii Puls de la Canal 5. Potrivit lui, lansarea campaniei „Europa pentru tine”, în cadrul căreia cetățenii sunt informați despre beneficiile și oportunitățile oferite de Uniunea Europeană este o acțiune politică realizată exclusiv din bani publici.

VITALIE DRAGANCEA, politolog: „Se folosesc într-o manieră absolut obraznică instrumentele publice și resursele administrative. Eu aș prefera ca miniștrii și cred că miniștrii și deputații trebuie să muncească, nu să umble aiurea cu distribuția ziarelor, dar ei n-au treabă. Eu aș lua programul sau fotografia zilei de muncă și a săptămânii de muncă a unui învățător. Să vedeți cum e plină săptămâna lui de ore, după care are verificări de lucrări, după care are proiecte, după care are, nu știu ce și la un medic, tot așa. Aș vrea să văd programul de lucru săptămânal lunar a unui deputat și a unui ministru. Și cel mai mult m-ar interesa, de unde ei s-au inspirat cu nevoile și proiectele pe care le promovează?”.

Dragancea a amintit și despre declarația președintelui Maia Sandu, care a spus anterior că „Bugetul țării este ca o plăcintă”. Șefa statului face uz de această comparație, atunci când merge în teritoriu și este întrebată de cetățeni de ce autoritățile nu cresc pensiile sau nu majorează cheltuielile în unele domenii.

VITALIE DRAGANCEA, politolog: „Eu chiar m-aș așeza la o masă cu doamna Sandu să văd cum împarte dânsa plăcinta. Cum s-a întâmplat că miniștrii care în 2021 aveau salariu de 17-20 de mii de lei s-au pomenit în anul 2023 cu salarii de 75 de mii plus și deputații? Și tot în această perioadă sute de mii de pensionari care au pensia de două mii de lei s-au pomenit cu creșterea 300 de lei”.

Politologul s-a referit și la subiectul care a stârnit reacții dure în societate în ultimile și anume, proiectul votat de PAS, care prevede oferirea compensației de 700 de euro lunar pentru copii diplomaților. El se întreabă cum, pe fundalul crizelor socialeconomice acute din țara noastră, pe agenda guvernării putea apărea un asemenea proiect.

VITALIE DRAGANCEA, politolog: „Сum au ajuns ei la concluzia că, uite, acest subiect, acest articol de cheltuieli este prioritar? Încă o dată am spus, pe fundalul problemelor mari. Ei sunt conștienți că noi ne depopulăm, că noi îmbătrânim, că noi pierdem anual zeci, sute de mii de oameni? Că la noi, dramatic, s-a prăbușit natalitatea, că noi avem probleme grave economice. De la noi pleacă investitorii, noi pierdem mii de locuri de muncă”.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas nu ne-a răspuns pentru un comentariu la declarațiile lui Dragancea.

Săptămâna trecută, deputații PAS au votat în primă lectură un proiect pentru modificarea Legii cu privire la serviciul diplomatic, Printre altele, inițiativa prevede că „membrii personalului misiunii diplomatice sau al oficiului consular însoțiți în misiune de copii până la vârsta de 23 de ani , beneficiază de restituirea până la 700 de euro/lună pentru fiecare copil pentru perioada plasării în instituții de învățământ, în condițiile stabilite de Guvern”.

În document se menționează că tinerii care vor primi, lunar, 700 de euro trebuie să fie necăsătoriți și să urmeze studii preșcolare, primare, secundare generale sau profesionale, medii de specialitate, superioare, învățământ de zi în afara granițelor Republicii Moldova.

Subiectul a provocat critici dure în adresa guvernării, iar ministrul de Externe Mihai Popșoi a declarat că indemnizația va fi mișcorată, iar vârsta eligibilă va fi rectificată, prin care copiilor ambasadorilor li se vor aloca câte 700 de euro până la vârsta de 23 de ani. Inițiativa a fost dur criticată de deputații din opoziție și de întreaga societate.

Oamenii spun că sunt nedumeriți și chiar indignați că pe fondul unor probleme financiare mari prin care trece țara noastră, în condițiile în care se închid zeci de școli și copiii sunt nevoiți să se deplaseze pe drumuri proaste la câțiva kilometri distanță de localitatea lor, în buget nu se găsesc bani pentru majorarea pensiilor și pentru salarii decente profesorilor și medicilor, actuala guvernare decide să aloce fonduri suplimentare pentru familiile diplomaților, iar unicul argument enunțat de ministrul de Externe este soarta grea a copiilor de diplomați, care, după cum a declarat Mihai Popșoi, nu au ales să meargă le studii peste hotare de bună voie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE