18.3 C
Chișinău

Sondaj: Dorin Recean, Maia Sandu și Igor Dodon, în fruntea antiratingului în rândul politicienilor moldoveni. În ceea ce privește aprecierile pozitive, Ilan Șor se regăsește în top-3 | VIDEO

Prim-ministrul Dorin Recean, președintele Maia Sandu și liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon sunt în fruntea antiratingului în rândul politicienilor moldoveni. Asta arată datele sondajului realizat de Intelect Group.

Astfel, la întrebarea „Ce părere aveți despre următorii politicieni?”, Dorin Recean a primit o evaluare negativă de la peste 58 la sută dintre respondenți, Sandu a fost taxată de aproape 54 la sută, iar Dodon de 53 la sută.

Adică, în ciuda fluxului masiv de negativitate din ultimii ani în adresa lui Ilan Şor din partea reprezentanților autorităților și mass-media controlată de acestea, atitudinea față de președinte și prim-ministru este mai negativă decât față de politicianul aflat în disgraţia Puterii.

În ceea ce privește aprecierile pozitive, peste 27 la sută a primit Maia Sandu, urmată de Igor Dodon cu 23 la sută. În top-3 la mică distanţă se află şi preşedintele blocului Victorie Ilan Şor cu mai puţin de 23 la sută.

Restul politicienilor au un grad de încredere mai mic de 20 la sută. În total, sunt 12 politicieni pe lista Intelect Group.

Situaţia este aproape similară şi în ceea ce priveşte partidele. Primul loc în antiratingul formațiunilor politice este ocupat de partidul de guvernământ „Acțiune și Solidaritate”, condus de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Activitatea PAS este evaluată negativ de peste 54 la sută dintre participanții la sondaj.

Alături se află PSRM-ul lui Igor Dodon cu mai puţin de 54 la sută. Pe locul trei se clasează „Partidul Nostru”, condus de Renato Usatîi cu aproape 53 la sută.

Pragul negativ de 50 la sută a fost atins și de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei condus de Ion Chicu, în dreptul căruia au bifat aproape 51 la sută dintre cei chestionați, iar Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a lui Igor Munteanu a obținut un antirating de peste 50 la sută, în timp ce PCRM condus de Vladimir Voronin a luat 50 la sută.

Între timp, conform rezultatelor sondajului, 26,5 la sută evaluează pozitiv activitatea PAS. Foarte aproape de acesta s-a clasat Blocul ”Victorie” a lui Ilan Șor cu 25 la sută. Pe locul trei se află PSRM – cu aproape 24 la sută.

În total, în listă sunt 10 formațiuni politice.

Politicienii și partidele indicați în sondaj nu au comentat deocamdată aceste rezultate.

În general, studiul arată fără excepție un nivel ridicat de neîncredere a alegătorilor față de toți politicienii și partidele care activează în Moldova, conchide Intelect Group. Iar numărul mare de participanți la investigaţie care au răspuns cu „nu știu” sau „mi-e greu să răspund” indică o lipsă de încredere în procesele politice, notează șeful companiei, Ian Lisnevschi.

Sondajul a fost realizat în perioada 8 – 17 iulie, pe un eşantion de aproape 1000 de persoane cu vârsta mai mare de 18 ani, cu drept de vot, pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene. Marja de eroare este de peste 3 la sută.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE