17.7 C
Chișinău

Referendumul care va costa milioane de lei, lipsit de orice sens? Popșoi: Indiferent de rezultatele plebiscitului din toamnă, negocierile de aderare la UE vor continua | VIDEO

Părerea oamenilor nu va conta. Asta sugerează declarația ministrului de Externe Mihai Popșoi, care a afirmat în cadrul unei emisiuni de la Realitatea Live că „Indiferent de rezultatele referendumului din toamnă, negocierile de aderare la Uniunea Europeană vor continua”.

MIHAI POPȘOI, ministru al Afacerilor Externe: „Negocierile continuă. Avem clar agenda pe câțiva ani înainte. Este un plan de activitate suficient, de aceea, nu există nicio dependență legală sau de orice alt fel. Cu siguranță, trebuie să ne asigurăm că sprijinul este cât se poate de mare, că acest lucru va da un impuls și pe intern și pe extern, va arăta partenerilor noștri, cetățenilor noștri deopotrivă ce își doresc cu adevărat cetățenii Republicii Moldova”.

Fostul judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului Stanislav Pavlovschi este de părere că prin aceste declarații, Mihai Popșoi a dat de înțeles că referendumul din toamnă este lipsit de orice sens.

STANISLAV PAVLOVSCHI, fost judecător la CEDO: „În cazul dat, domnul Popșoi nu a făcut altceva decât a spus lucrurilor pe nume. El nu a recunoscut că acest referendum nu are niciun sens, dar, indirect, asta reiese din spusele lui. Eu cred că RM are alte necesități unde ar putea fi utilizați acești bani – ce ține de parcursul european al RM. Noi nu trebuie să uităm că avem Acordul de asociere, este un document internațional care dă naștere la unele obligațiuni internaționale și vrea cineva sau nu vrea cineva, dar până ce acest Acord de asociere este valabil, el rămâne în vigoare și trebuie respectat”.

Potrivit lui Pavlovschi, plebiscitul a fost gândit cu alt scop.

STANISLAV PAVLOVSCHI, fost judecător la CEDO: „Acest referendum nu are alt scop decât promovarea imaginii doamnei președinte, care în ultimul timp se află în cădere liberă. Cel puțin această concluzie care logic reiese din situația care este creată în jurul acestui referendum, dar el, în linii mari, nici nu poate fi numit referendum. Referendumul este o formă de exprimare directă a suveranității, când poporul decide, dar aici, în cazul în care guvernanții spun că indiferent de opinia poporului, oricum noi facem așa sau așa, înseamnă că acest referendum nu-și îndeplinește scopul, nu-și îndeplinește misiunea legală”.

Astfel, prin declarația sa, șeful MAE a infirmat unul dintre principalele sloganuri politice ale partidului de la putere în promovarea referendumului european: că trebuie să votați „da” pentru a salva cursul european.

Astfel, Popșoi a confirmat declarațiile multor reprezentanți ai opoziției care au acuzat PAS că manipulează conștiința publică și a recunoscut că de fapt, partidului de guvernare nu îi pasă ce cred oamenii țării și sunt gata să ignore această opinie.

Amintim că, organizarea plebiscitului privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană a fost criticată de mai multe partide, inclusiv extraparlamentare, iar unele dintre formațiunile pro-europene consideră că acesta trebuie desfășurat la finalizarea negocierilor. Și unii reprezentanți ai societății civile, printre care directorului adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene a afirmat că ideea organizării unui referendum, înainte de finalizarea procesului de negocieri, este timpurie.

În plus, în lipsa unui consens larg în societate, există riscul politizării acestui exercițiu al democrației, a adăugat el. Totodată, o serie de politicieni din opoziție consideră că referendumul va fi organizat în aceeași zi cu prezidențialele pentru ca Maia Sandu să-și asigure un nou mandat prezidențial, acuzații respinse de către președinte care susține că la alegerea șefului statului se prezintă un număr mare de alegători, iar acest lucru va asigura o prezență mare și pentru prebiscit.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pentru organizarea și desfășurarea prebiscitului republican constituțional v-or fi cheltuite peste 37 de milioane de lei, iar pentru alegerile prezidențiale vor fi necesare suplimentar aproape 4 milioane de lei. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica spune că soarta referendumului din toamnă ar putea fi decisă de doar 17 la sută din alegători.

Potrivit lui, circa 150 de mii de voturi sunt suficiente pentru a schimba Constituția Republicii Moldova în favoarea integrării europene. Afirmația sa a fost criticată de unii experți, care au spus că soarta țării nu poate fi decisă doar de 17% din alegători, având în vedere că în listele electorale sunt înregistrați peste trei milioane de oameni cu drept de vot.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE