24.2 C
Chișinău

Nistrul seacă tot mai mult, în unele zone poate fi trecut pe jos. Primarul de Puhăceni: Din cauza temperaturii ridicate, și fântânile din sat rămân fără apă | VIDEO

Nistrul seacă tot mai mult. Din cauza temperaturilor mari, din ultimele săptămâni, debitul a scăzut cu peste 60%. Meteorologii au anunțat chiar un cod galben de alertă hidrologică pe râu. De exemplu, în satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, de la un mal la altul se poate ajunge în mers.

Primarul localități ne-a spus că dacă în decurs de câteva săptămâni nu va ploua, fauna și flora vor fi puternic afectate.

VEACESLAV PLĂMĂDEALĂ, primarul satului Puhăceni: „Dacă apa va scădea foarte intensiv cu siguranță asta va fi o pornire pentru toate plantele, pentru toți copăceii care cumva au prins rădăcină și noi vedem deja încetișor că avansează creșterea arborilor în spre Nistru, în spre insulă. Dacă noi vom avea situația ca să sece integral acest sector să pornească o insuliță similară acesteia care o vedem nou aici”.

Locuitorii satului Puhăceni își amintesc că, pe timpuri, Nistrul era foarte bogat, aducea în jur de 10-11 km cubi de apă, dar acum cu greu adună 5-6 km cubi.

„Era Nistru… tot timpul adăuga. Ne temeam să nu deie peste mal, adăuga tot timpul. Acum de câțiva ani la rând dacă sunt căldurile acestea mari, scade Nistru. Nu este prea multă apă. Cam este rău, nu este prea bine”.

„Era râu cu adaos, tot timpul apa era curată. Acum este murdară. Nistru este foarte scăzut, apa să vă spun e foarte murdară”.

CORINA CALMAȚUI, reporter Canal 5: „În această perioadă, Nistrul poate fi trecut cu ușurință la pas. După cum vedeți, apa este până la glezne, așa că poți trece de partea cealaltă fără nicio problemă. Totuși, secarea râului este o mare problemă pentru că afectează flora și fauna. Dacă seceta se va accentua, atunci în aproximativ două săptămâni ar putea începe să moară peștii și viețuitoarele bazinului de apă, spun specialiștii”.

Apa seacă în fântânile publice, dar și în cele pe care oamenii și le-au săpat în curți.

„ Sunt secate într-adevăr și care mai sunt îs poluate. Multe au secat, dacă mai este careva câte puțin pentru băut, pentru animale. Dar este cam puțină apă”.

„Mai seacă dacă toată lumea udă. Noi ce avem în grădină tot udăm, la noi nu a ploua nici nu știu de când. – De unde consumați apă, vă spălați. Din fântână. – Aveți fântână acasă? -Acasă, de aceea buruită și ne-am tras și în casă apă, avem și udăm și grădina”.

„Nici nu știu dacă mai este apă. Bună apă era, udam, dar acum. Am tras în casă tot de aici dar pe urmă deja era nămol. Era bine cu fântâna, dar am investit și mulți bani, am tras de la Nistru și dacă am udat vreo lună, am tras țevi, am luat de cele mari. Au tras de sus, așa încoace în baltă”.

Primarul din Puhăceni povestește îngrijorat că, dinamica apelor subterane, de mult este negativă în localitate.

VEACESLAV PLĂMĂDEALĂ, primarul satului Puhăceni: „Fântânile pe care le știam noi de mici, prin anii 80-90, cu adâncimea 16-20 de metri, și aveau vreo 3-4 metri de apă, astăzi, practic, toate acelea fântâni sunt secate. În sat, fântânile publice, peste 100, majoritatea sunt secate”.

Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a extins pentru perioada 24-30 iulie Codul galben de scurgere scăzută. Prin urmare, atât companiile cât și cetățenii sunt îndemnați să utilizeze rațional resursele de apă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE