18.3 C
Chișinău

Ministere, instituţii, judecătorii și autorități locale, implicate activ în campania de promovarea a referendumului din 20 octombrie, pe fonduri bugetare. Până nu demult, Sandu învinuia guvernul democrat pentru astfel de acțiuni | VIDEO

În campania de promovare a referendumului privind integrarea europeană sunt implicate ministere, instituţii, judecătorii și autorități locale. Deși campania electorală nu a început încă, ceea ce înseamnă că orice agitaţie politică este ilegală. În plus, organizaţiile de stat, precum și reprezentanții autorităților publice centrale și locale, care activează pe banii contribuabililor, trebuie să fire echidistante față de aceste procese. Dar autorităţile nu sunt deranjate de asta. Ele preferă să numească toate aceste acțiuni nu agitaţie politică, ci informare. Așa că informează, folosind la maximum resursele administrative. Mai ales că CEC-ul cu încăpăţânare nu vede nicio încălcare în acest sens.

Astfel, la accesarea site-ului Guvernului apar imediat elementele referendumului – harta Republicii Moldova încadrată într-un cerc de stele, care este simbolul Uniunii Europene.

„Europa pentru tine! Află despre beneficiile și oportunitățile oferite Republicii Moldova de Uniunea Europeană”, spune inscripția de alături.

Făcând clic pe acest banner, veți ajunge pe site-ul Moldovaeuropeana, dedicat plebiscitului național, care îndeamnă direct de a participa la referendum și de a vota pentru UE.

„Tu pentru Europa, mergi la Referendum pe 20 octombrie 2024”, este scris pe ecran cu litere mari. Același banner cu apel este plasat pe coperta paginii oficiale de Facebook a Guvernului.

Link-uri similare sunt prezente pe site-urile majorității ministerelor și instituţiilor. În total pe 48 de portaluri ale structurilor de stat și publice, inclusiv sfera culturală, după cum a declarat miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă.

De exemplu, Ministerul Culturii pe pagina sa web vă îndeamnă să mergeți la Muzeul Național de Etnografie pentru a vedea exponatelede acolo, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei la expoziția „Basarabia în prima jumătate a secolului XX”, și, în același timp, să faceți cunoștință cu avantajele aderării Moldovei la UE și să mergeți la referendum.

Iar acesta este portalul serviciilor publice oferite de autoritățile centrale ale Republicii Moldova. Odată accesat, site-ul vă invită să aflați despre beneficiile aderării Moldovei la Uniunea Europeană și să nu uitați să votați la referendumul din 20 octombrie.

Pe rețelele de socializare circulă și o scrisoare din 22 iulie a serviciului de presă al Ministerului Sănătății, în care se spune că guvernul a lansat o campanie de informare „Europa pentru tine”. Scopul campaniei este de a educa cetățenii cu privire la beneficiile și oportunitățile oferite de Uniunea Europeană.

„În acest context, Ministerul Sănătății a recepționat astfel de materiale pentru instituțiile din subordine”, se arată în scrisoarea Ministerului Sănătății în care destinatarii sunt informați de unde pot obține pliantele și posterele care trebuie luate obligatoriu în cursul acestei săptămâni.

Nici instanțele de judecată nu au rămas neimplicate în campania pentru un referendum, deși potrivit dreptului internațional, judecătoriile ar trebui să fie independente și să nu se subordoneze voinței nimănui, iar magistrații nu ar trebui să participe la activități politice. Acesta, spre exemplu, este site-ul Judecătoriei municipiului Chișinău, în colțul de jos al căruia vedem banner-ul cu îndemnul de a merge la referendumul privind integrarea europeană.

Același lucru îl vedem pe site-urile tuturor instanțelor teritoriale, precum și pe al Curții de Apel Chișinău.

Și doar Consiliul Suprem al Magistraturii și Curtea Supremă de Justiție au decis să se ghideze de buchia legii.

În plus, nu cu mult timp în urmă inscripția „Moldova Europeană” a început să fie adăugată automat semnăturilor electronice, indiferent de scopul acestora. Un val de critici a apărut pe rețelele de socializare. Despre aceasta a scris activistul civic și sociologul Vitalie Sprînceană.

„Nu mă miră decît că…e atît de modest… De ce doar pe semnătura electronică? Hai să adăugăm ”Moldova Europeană”, ”Susținem PAS” și ”Votăm Maia Sandu” pe toate documentele oficiale! Ce frumos ar arăta oricare din sloganele astea pe diversele mostre de facturi, pe certificatele de divorț (cetățeanul X divorțează de cetățeana Y în ”Moldova Europeană”), pe certificatele de deces (a decedat Z dar ”Votăm Sandu la 20 octombrie”), pe permisele de conducere, actele de proprietate, pe certificatele de naștere (cetățeana Q s-a născut ieri…și deja ”Susține PAS) etc…”, a scris Vitalie Sprînceană pe Facebook.

Jurnaliştii Canal 5 l-au întrebat pe comunicatorul guvernului, Daniel Vodă, de ce este necesar să se includă sloganuri de campanie chiar şi în gestionarea electronică a documentelor. Și cât de legal este asta?

DANIEL VODĂ, comunicatorul Guvernului: „Mulțumesc pentru judecată dvs de valoare la acest capitol, am explicat mai devreme pro activ ca semnătura electronică sau identitatea digitală la secțiunea locație într-adevăr este formula Moldova europeană probabil nici dvs nici oponenții acestei idei nu pot combate ideea că geografic Republica Moldova este pe continentul european și Moldova este europeană. Noi avem mai multe activități de comunicare publică și una din aceste activități este adăugarea acestui element de comunicare publică în semnătura sau identitatea digitală a fiecărui cetățean”.

La rândul său, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a emis un comunicat în care spune că inscripția „Moldova Europeană”, pe care utilizatorii au început să o observe la punerea unei semnături electronice, nu are deloc legătură cu promovarea referendumului din 20 octombrie, dar a fost adăugată pentru a promova campania de informare „Europa pentru tine”, lansată de guvern la începutul lunii iulie.

De asemenea, l-am întrebat pe șeful serviciului de presă al guvernului cum este finanțată această campanie masivă și evident costisitoare Și cât costă? Daniel Vodă nu a menționat o sumă anume, dar a confirmat că guvernul folosește fonduri bugetare în aceste scopuri.

DANIEL VODĂ, comunicatorul Guvernului: „Această campanie este realizată și implementată din fondurile Cancelariei de Stat. Vom fi foarte bucuroși să vă împărtășim toate detaliile legate de costuri, inclusiv numerele, în viitorul apropiat. Astăzi am anunțat că unul dintre evenimentele din cadrul campaniei „Europa pentru tine” va fi excursii europene pentru copiii din multe localități – aceștia vor veni în capitală. Costul acestui segment al campaniei este de 2,5 milioane de lei. Pe parcursul implementării acestei campanii, care va dura până pe 18 august, vom rezuma toate datele și le vom raporta în spațiul public într-o manieră complet transparentă”.

Amintim că, aproape imediat după decizia Curții Constituționale privind posibilitatea organizării unui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, reprezentanții PAS, membri ai guvernului, deputați și activiști au început să militeze activ pentru plebiscit și integrarea europeană. Aceștia merg prin localități cu transport de serviciu, unde distribuie pliante informative și ziare, iar pe străzile orașelor amenajează corturi de informare cu agitatori și materiale de propagandă.

În timp ce guvernul nici nu ascunde faptul că se folosesc resurse administrative și bani din bugetul public pentru a promova referendumul din 20 octombrie, utilizatorii rețelelor de socializare amintesc de anul 2019 când premierul de atunci Maia Sandu spunea că partidul pe care îl conduce nu va acționa niciodată ca Plahotniuc și PDM-ul acestuia și a promis că va sancționa dur pe oricine permite utilizarea resurselor administrative la viitoarele alegeri locale.

MAIA SANDU, prim-ministru: „Mă refer aici la instituțiile statului responsabile de organizarea alegerilor, dar și la instituțiile statului ale căror funcționari, unii dintre ei, nu s-au sinchisit în trecut să foloseacsă nresursa adminisrativă pentru a face campanie pentru un partid sau altul. Acest exercițiu este pentru această guvernare ca un bacalaureat. De modul în care vom reuși să asigurăm corectitudinea și libertatea acestor alegeri depinde imaginea noastră de mai departe. Orice tentativă de a încălca aceste reguli, de a folosi resursa administrativă în campania electorală va fi sancționată foarte dur”.

Am încercat să aflăm de la Comisia Electorală Centrală cât de legală este utilizarea resurselor administrative și a fondurilor publice pentru promovarea unui referendum constituțional, mai ales în condițiile în care campania electorală nu a început încă oficial. Membrii Comisiei Electorale Centrale nu ne-au răspuns la telefon, deoarece erau în ședință.

Anterior, vicepreședintele CEC, Pavel Postică, afirma că partidele au dreptul să desfășoare campanii de informare și înaintea demarării campaniei electorale propriu-zise. El nu ne-a explicat însă de ce CEC-ul nu consideră agitații informațiile însoțite de apelul direct de a vota și chiar ce opțiune oamenii trebuie să aleagă.

Responsabili din cadrul Asociației Promo-lex, care monitorizează astfel de subiecte, ne-a spus că experții instituției sunt în vacanță și că raportul prind pregătirile pentru campania electorală va fi prezentat în luna august.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE