24.2 C
Chișinău

Catastrofă ecologică la Drăsliceni, raionul Criuleni: Tot peștele unui iaz a pierit. Sătenii au sărit în ajutorul proprietarului ca să adune peștele mort | VIDEO

Catastrofă ecologică la Drăsliceni, raionul Criuleni, acolo unde tot peștele unui iaz a murit. Heleșteul a fost închiriat de un bărbat, în urmă cu patru ani, dar în această perioadă, este pentru prima dată când lacul rămâne gol. Proprietarul a adunat singur tot peștele mare, însă pentru a-l colecta pe cel mic a avut nevoie de ajutor, mai ales că mirosul deja cuprinsese localitatea.

„Mai ales noaptea, când deschidem ferestrele, ajunge mirul neplăcut, nu poți dormi în casă, trebuie să dormi cu fereastra închisă că altfel, dacămai bate vântul, toată partea asta de sat suferă de Doamne, ferește”.

„Îi tragedie mare, dar la cantitate, uitați-vă dvs, în rest… Uitați-vă, mirosul, în primul rând, este. Partea asta, cine trăiește mai aproape de iaz, sigur, restul, dar și oamenii care merg pe alături, la fel”.

„Noi locuim aici, respirăm, e vorba de sănătatea oamenilor”.

Unii săteni spun că lacul nu a fost curățat niciodată, aceasta fiind încă o cauza a problemei, se arată convinși ei.

„Iazul trebuie curățat, e murdar, de când mă țin minte nu a fost curățat niciodată”.

Am încercat să stăm de vorbă cu proprietarul iazului, dar bărbatul nu ne-a răspuns la apeluri. Primarul ne-a povestit că s-a mai întâmplat ca peștele să moară, numai că este pentru prima dată când piere într-o cantitate atât de mare.

Tot edilul afirmă că primul a început să piară peștele mare, pe care antreprenorul începuse să-l adun cu forțe proprii, dar peste câteva zile suprafața apei s-a umplut și cu pește mic.

PETRU BUZU, primarul localității Drăsliceni: „O parte din peștele mare a murit, arendașul o început să-l adune, dar în ultimele zile o început să moară peștele mai mic, care are până la 10 cm, care este în volum mare, arendașul nu face față reieșind din angajații care-i are. Am încercat ieri prin angajații Situațiilor Excepționale să organizăm localitatea, inclusiv cu o parte din lucrătorii noștri ca să strângem acest pește”.

Primarul se arată convins că situația a fost cauzată de temperaturile mari din ultima perioadă și nivelul scăzut al apei din lac.

PETRU BUZU, primarul localității Drăsliceni: „Problema este cred că, vă dpun…n-am avut temperaturi așa de mari anul acesta, inclusiv pe o durată așa de mare, de trei-patru săptămâni de zile și, inclusiv, din cauza ploii de alaltăieri, care l-a afectat și respectiv a murit”.

Nu se știe cât pește a murit, edilul spune că doar proprietarul poate da o cifră. El a subliniat că toată cantitatea colectată va fi îngropată la o distanță mare de localitate. Menționăm că vara aceasta, Moldova a fost lovită de valuri de căldură extremă, care au pus la grea încercare atât locuitorii, cât și ecosistemele locale. Între 12 și 17 iulie, am avut cod roșu de caniculă pentru centrul și sudul țării, iar pentru nord – cod portocaliu. În această perioadă, temperaturile au fost de peste 40 de grade Celsius.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE