24.2 C
Chișinău

Când e mare nevoie, se poate? Țările europene, printre care și Republica Moldova, au majorat achizițiile de îngrășăminte din Rusia | VIDEO

Europa a majorat brusc achizițiile de îngrășăminte din Rusia. În primele cinci luni ale anului, companiile rusești au livrat în UE cu 70% mai mult comparativ cu perioada similară din 2023, până la aproape 2 milioane de tone. În termeni monetari, exporturile au crescut cu 30% şi au constituit peste 649 de milioane de euro.

Despre asta scrie publicația rusă Vedomosti cu referire la Eurostat.

Lideri în acest sens sunt Polonia, Franța, Germania și Italia. Împreună ele cumpără mai mult de jumătate din produsul mineral rusesc livrat către UE.

Această tendință s-a schimbat semnificativ față de anul trecut, când Uniunea Europeană a redus importurile de îngrășăminte rusești cu 6%, notează publicația. Jurnaliştii explică creșterea bruscă a achizițiilor prin faptul că acestea s-au dovedit a fi mai profitabile decât producția proprie din cauza gazului scump.

În ciuda dorinței autorităților moldovenești de a limita orice relație cu Moscova, şi Chişinăul a majorat importul de produse minerale din această țară. Dacă în 2022 au fost achiziționate peste 105 mii tone, atunci în 2023 cifra a crescut la 116 mii.

Datele au fost furnizate de Iurie Rija, directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”. Potrivit lui, din ianuarie până în mai curent, Moldova a cumpărat peste 43 mii de tone de îngrășăminte din Rusia, iar ponderea acestora în importurile noastre este de 45 la sută.

Canal 5 a contactat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pentru confirmarea acestor date, iar serviciul de presă ne-a spus că va reveni cu informații. Rusia este unul dintre liderii mondiali în producția de produse minerale și este de neînlocuit pentru multe state.

De menţionat că, în ciuda sancțiunilor internaționale impuse Rusiei, europenii majorează şi vânzările de produse vinicole în această țară. Astfel, conform Asociației Americane a Economiștilor de Vin, capul listei anul trecut era Lituania, care a făcut livrări în valoare de peste 211 milioane de dolari. Pe locul doi se afla Italia cu 171,5 milioane. A treia în clasament era Georgia cu peste 168 milioane. În top-5 mai intrau Letonia cu aproape 154 de milioane și Polonia cu circa 42 milioane de dolari.

Iar Moldova a redus semnificativ exporturile de vin, fructe și legume pe piața rusă, unde permanent s-au vândut mult mai bine decât pe cele occidentale. Din această cauză au de suferit producătorii autohtoni. Astfel, autoritățile moldovenești nu doar s-au alăturat multora dintre sancțiunile antiruse impuse de UE și Statele Unite, ci chiar le-au depășit în unele domenii, limitându-și relațiile cu Moscova într-o măsură mai mare decât țările occidentale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE