17.7 C
Chișinău

Autoritățile declară deschis despre apropierea de NATO, cheltuie sume uriașe pe armament și construiesc obiecte militare. Vasile Bolea: De ce nu se ia în calcul părerea cetățenilor? | VIDEO

Autoritățile moldovenești declară deschis în ultima perioadă despre apropierea de NATO, cheltuie sume uriașe pe armament, construiesc obiecte militare, fără a cere părerea cetățenilor. Asta a declarat deputatul blocului Victorie Vasile Bolea, în cadrul unui briefing la Parlament.

Potrivit lui, în ciuda statutului neutru al țării noastre, soldaţii moldoveni sunt implicaţi în misiuni ale Alianței NordAtlantice, sub egida NATO pe teritoriul Moldovei au loc numeroase exerciții și sunt aduse arme şi tehnică în mare parte învechite.

În acest sens, potrivit deputatului, apar mai multe întrebări faţă de autorități, dintre care una sună aşa: de ce acestea acționează aşa fără să întrebe părerea cetățenilor.

VASILE BOLEA, deputatul blocului Victorie: „Ieri a fost anunţat că la Bereşti, Ungheni, se va construi un hub logistic militar pentru transbordarea diferitor echipamente care vor veni pe cale ferată în R. Moldova. Se vorbeşte de foarte mult timp despre modernizarea Aeroportului de la Mărculeşti, pentru ca el să devină un hub aerian pentru cei din NATO. Va fi proiectul noului parteneriat între R. Moldova şi NATO supus unui referendum sau cel puţin va fi acest proiect a noului parteneriat între R. Moldova şi NATO supus unor dezbateri largi în societate, în primul rând, în Parlament cu mediul academic şi cu cei care sunt profesionişti din acest domeniu?”.

De asemenea, potrivit lui Vasile Bolea, numeroasele exerciții la poligonul din Bulboaca ar putea duce la agravarea situației în regiune.

VASILE BOLEA, deputatul blocului Victorie: „Prezenţa militarilor NATO în Zona de Securitate, în primul rând, contrazice cu acordurile privind crearea acestei Zone de Securitate. Există garanţii că militarii NATO nu vor apărea sau nu va fi prezenţa lor în această Zonă de Securitate pe Nistru. Bulboaca este aproape de Varniţa, Varniţa intră în această Zonă de Securitate”.

Amintim că, această problemă a fost anunțată anterior şi de conducerea regiunii nerecunoscute transnistrene, unde, potrivit pretinsului șef al departamentului local de Externe Vitali Ignatiev, soldații americani pot fi întâlniţi chiar în câmp.

O altă întrebare foarte importantă, potrivit deputatului sună aşa: care sunt garanțiile că cetățenii țării nu vor fi atrași într-o aventură militară? Pe baza celor spuse, Bolea a îndemnat autoritățile să ofere răspunsuri la aceste întrebări care preocupă astăzi fiecare locuitor al Moldovei și care rămân încă fără răspuns.

Totodată, în numele blocului politic „Victorie”, el a declarat că implicarea Chișinăului în război poate fi evitată doar prin schimbarea guvernării, care ignoră Constituția și voința poporului și extinde cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică.

Canal 5 a solicitat comentarii la declarațiile deputatului de la serviciile de presă ale Parlamentului și partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, dar până la momentul editării reportajului nam primit răspuns.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE