24.2 C
Chișinău

Site-ul eadmitere.gov.md, care a picat chiar în prima zi de la lansare, a costat 14.000.000 de lei, bani luați în credit | VIDEO

Site-ul eadmitere.gov.md, pentru care autoritățile au alocat peste 14 milioane de lei, bani luați în credite, a picat chiar din prima zi de lansare. Portalul nefuncțional a dat peste cap planurile celor care s-au pregătit să depună actele pentru admiterea la facultăți în format online.

Jurnaliștii de la Canal 5 au încercat să afle din ce cauză a căzut totuși site-ul, de ce nu au fost prevăzute din start aceste probleme tehnice, având în vedere suma impunătoare care s-a investit și în ce condiții a fost luat creditul pentru a pune pe roate procesul de înscriere online. Până la acest moment, Ministrul Educației Dan Perciun nu a răspuns la apelurile și mesajele noastre.

Însă acum doi ani, atunci când proiectul a fost supus consultărilor publice, prevederile documentului au fost criticate dur în spațiul public.

De exemplu, specialistul în domeniul marketingului, lectorul universitar Ion Faina spunea că suma este una exagerată – pentru 45 de zile de utilizare a platformei – și că siteurile universităților din Republica Moldova au zero optimizări, nu au audiență și nu utilizează propriile resurse online pentru admitere. Pe pagina sa de Facebook acesta a declarat că, cităm:  „Din tot ce am investigat, principalul motiv invocat pentru super puper site e-admitere e că devenim eco friendly. Nu mai dăm bani pe hârtie. Serios? Într-o țară cu semnătura electronică și un site unde semnezi contractele de tot rahatul? Un site de achiziții pentru tendere unde te împuști mai bine în cap decât să ai treabă cu el? Alt motiv este îmbulzeala la admitere. Alo, ministeriu! Voi ați intrat pe banca de date de pe statistica.md să vedeți cât de drastic a scăzut numărul absolvenților de licee? Noi nu avem un sistem de învățământ superior competitiv cu țările vecine, nemaivorbind de UE. Dar, bine că vom avea e-admitere, că nu vrem îmbulzeală”, a scris Ion Faina.

În contextul celor expuse, lectorul universitar a ajuns la concluzia că Ministerul Educației este prost pregătit pentru asemenea proiecte.

Amintim că, anterior, autoritățile anunțau că, începând din acest an, depunerea actelor pentru admiterea la facultăți va fi posibilă doar online.

Propunerea a venit din partea ministrului Educației, iar intenția era de a scuti studenții de un drum în plus la universități pentru depunerea dosarelor. Perioada de admitere în universitățile din Republica Moldova a început în data de 22 iulie și va dura până la 31 iulie.

După anunțarea rezultatelor intermediare, candidații vor avea la dispoziție doar patru zile să-și depună dosarul în original la instituția la care aleg să-și continue studiile.

Rezultatele finale vor fi afișate la data de 9 august. Pentru tinerii care nu vor reuși să fie admiși la studii din prima, în perioada 10-14 august va fi organizat turul doi al admiterii, iar listele persoanelor înmatriculate vor fi făcute publice la 20 august.

Pentru anul de studii 2024-2025 ministerul a rezervat în total, 8.732 de locuri bugetare, dintre care – peste 5.300 la licență și aproape 2.900 – la master. În același timp, la unele universități, taxele de studii pentru studenții care nu vor fi admiși la buget, au crescut în comparație cu anul trecut.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE