17.7 C
Chișinău

Oricât de grea ar fi soarta ambasadorilor, după cum afirmă Mihai Popșoi, numărul acestora crește, iar candidați se găsesc mereu. Republica Moldova va avea în curând 6 ambasadori noi | VIDEO

Oricât de grea ar fi soarta ambasadorilor și a familiilor acestora, potrivit ministrului de Externe, Mihai Popsoi, numărul acestora crește, iar candidați la aceste posturi sunt mereu. Marți, Comisia politică externă și integrare europeană a Legislativului a dat aviz pozitiv pentru numirea a șase ambasadori noi. Este vorba despre Eugen Caras, care urmează să fie desemnat Ambasador în Estonia, Gabriela Moraru – în Republica Cehă, Anatolie Vangheli – în Emiratele Arabe Unite, Oleg Nica – în Italia, Mihaela Mocanu – în Letonia și Victoria Roșa – în Austria.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, „majoritatea sunt diplomați de carieră, cu o experiență de 18 – 29 de ani în serviciul diplomatic, iar competențele, pregătirea și experiența lor sunt prețioase pentru o reprezentare optimă a intereselor Republicii Moldova în străinătate”.

Urmează doar ca Guvernul să aprobe decizia, iar președintele să emită un decret în acest sens.

Gabriela Moraru este diplomată de carieră, cu 30 de ani de experiență în domeniu. În prezent, este șef de direcție în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, iar, anterior, a fost ambasador în Israel și a activat în misiunile diplomatice din Polonia, Estonia și Ungaria.

Anatolie Vangheli este diplomat de carieră, fiind angajat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova de 28 de ani.

În prezent, ocupă funcția de șef de subdiviziune în cadrul Ministerului. Anterior, a fost ambasador în Grecia, Cipru și Israel, precum și secretar general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene în perioada 2015-2017.

Oleg Nica este diplomat cu o experiență de 20 de ani. În prezent, este consul general al Republicii Moldova la Milano, Italia.

Mihaela Mocanu are aproape 20 de ani de experiență în diplomație și relații internaționale. În prezent, este ambasador în Austria, iar anterior, a activat în cadrul misiunilor diplomatice ale statului nostru din Germania și România.

Victoria Roșa are peste 15 ani de experiență în sectorul asociativ, oferind consultanță unor organizații internaționale. În prezent, este consultantă națională la UN Women Moldova.

Viitorul ambasador al țării noastre în Estonia, Eugen Caras a fost ambasador în SUA, iar până a ajunge să reprezinte țara noastră la Washington, a activat în calitate de consilier în domeniul politicii externe în cabinetul președintelui Igor Dodon. Caras a mai fost ambasador pe lângă Uniunea Europeană și a activat în cadrul misiunilor diplomatice din Turcia și Ucraina. În prezent, este șef de direcție în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE