17.7 C
Chișinău

Transparența afectată, ordinea de zi dată peste cap și legi votate cu abateri și în lipsa opoziției. Promo-LEX constată încălcări grave după ședința Parlamentului din 18 iulie | VIDEO

Ordinea de zi, dată peste cap, acte legislative votate fără publicarea documentelor aferente, legi aprobare în absența deputaților din opoziție și transparență decizională afectată. Acestea sunt doar câteva dintre constatările experților din cadrul Asociației Promo-LEX, după ce au analizat ședința plenară a Parlamentului, din 18 iulie curent.

Ședința a durat 10 ore, timp în care deputații a supus votului 33 de proiecte, iar cele mai lungi dezbateri, de aproape o oră și jumătate, au fost în privința ratificării Acordului privind vânzarea terenului pentru noul sediu al Ambasadei SUA.
Ordinea de zi a ședinței plenare a fost modificată în proporție de 300 de procente, iar un rulaj atât de mare a proiectelor introduse pe ordinea de zi afectează atât transparența decizională, cât și nivelul de înțelegere a proiectelor examinate și votate, se menționează în raportul Promo-LEX.

Experții Asociației au constatat că transparența decizională a fost afectată în cazul a 18 proiecte de acte normative, ceea ce reprezintă 55% din numărul total de proiecte dezbătute și votate.

„Mai exact, transparența decizională a fost afectată prin faptul că în cazul a 12 proiecte de lege votate în prima lectură nu au fost publicate actele aferente. Nu au fost solicitate/acordate/publicate: avizele Direcției General Juridice; avizele Guvernului; expertiza anticorupție; analiza impactului de reglementare; avizele comisiilor permanente; expertiza de compatibilitate; tabelul de concordanță; avizele unor instituții. În cazul a 15 proiecte de acte normative nu a fost respectat termenul prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate”, se arată în constatările Asociației.

Un alt aspect al ședinței din 18 iulie se referă la faptul că mai mult de jumătate din proiectele dezbătute, au fost votate doar de majoritatea parlamentară și un deputat neafiliat, pentru că deputații BCS au părăsit sala de ședințe.

În continuare, unele acte aferente proiectelor examinate în ședințe, de cele mai dese ori – rapoartele comisiilor și avizele asupra proiectelor, sunt publicate pe pagina web în ziua ședinței, în timpul examinării proiectelor sau chiar după votarea lor, mai spun experții.

Numai în ședința din data de 18 iulie, în cazul a 10 proiecte actele aferente au fost publicate în timpul examinării. Rapoartele și corapoartele publicate în timpul ședinței au fost aprobate chiar în ziua ședinței plenare, ceea ce afectează semnificativ transparența decizională a Legislativului, mai constată raportul promo-LEX.

Amintim că, în perioada 2021 – 2025, Promo-LEX și-a propus să monitorizeze activitatea Parlamentului Republicii Moldova, în special din perspectiva transparenței, legalității și eficienței procedurilor. Experții Asociației constată, de fiecare dată, numeroase abateri, în acest sens.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE