17.7 C
Chișinău

Sancțiunile anti-ruse nu sunt o piedică: În timp ce Moldova a redus drastic livrările de vin în Rusia, alte țări europene, folosesc activ această piață | VIDEO

În timp ce Moldova a redus drastic livrările de vin în Rusia, alte țări, inclusiv europene, folosesc activ această piață. Și nici sancțiunile anti-ruse nu sunt o piedică. Astfel, conform Asociației Americane a Economiștilor de Vin, capul listei exporturilor de vin în acest stat în 2023, este Lituania, care a făcut livrări în valoare de 211 milioane 400 mii de dolari.

Pe locul doi se află Italia cu 171,5 milioane. A treia în clasament este Georgia cu 168 milioane 300 mii.

În top-5 mai intră Letonia cu 153 milioane 800 mii și Polonia cu 41 milioane 900 mii de dolari.

În același an, Moldova a coborât pe locul 15 în lista exportatorilor de vin în Rusia cu un indicator de 3 milioane 590 de mii de dolari.

Datele sunt confirmate şi de Statistica Biroului Național al Viei și Vinului. Potrivit acestuia, în 2023, livrările de vin moldovenesc în Rusia, comparativ cu 2022, au scăzut cu 59 la sută. Săptămâna trecută, deputații grupului parlamentar Victorie Marina Tauber și Alexandr Nesterovschi au declarat că vinul moldovenesc este așteptat în Est şi Rusia este dispusă să coopereze cu producătorii noștri. De asta i-a asigurat şeful Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert.

Membrii blocului au cerut Guvernului să acorde sprijin producătorilor autohtoni și să acorde o atenție deosebită la această piață tradițională pentru Chişinău.

Republica Moldova este una dintre primele 20 de țări producătoare de vinuri. Această industrie este unul dintre sectoarele cheie pentru economia țării noastre. În 2023, noi am exportat un total de 123 de milioane de litri de vin, în valoare de 192 de milioane de dolari. Dintre aceștia, după cum raportează cu mândrie autoritățile, 55% merg către Uniunea Europeană. În timp ce în alte vremuri, de exemplu în 2005, doar Rusiei Moldova a livrat vin în valoare de 250 de milioane de dolari, semnificativ mai mult decât întregul export de vin moldovenesc anul trecut.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE