18.3 C
Chișinău

Primul festival din Moldova dedicat pepenelul verde. Evenimentul organizat în satul Horodiște a găzduit un târg, un concert și festivități populare – toate în cinstea fructului | VIDEO

Pentru prima dată, în Moldova a avut loc un festival dedicat pepenelui verde. Evenimentul a găzduit un târg, un concert și festivități populare – toate în cinstea harbuzului. Evenimentul a avut loc duminica trecută în satul Horodiște, raionul Călărași. Primarul localității afirmă că ideea desfășurării unui festival nu este deloc întâmplătoare și asta pentru că harbuji din Horodiște nu cedează cu nimic celor din Herson sau Astrahani.

GHEORGHE MUNTEANU, primarul satului Horodiște: „Am decis că acest festival va avea loc în satul Horodiște, pentru că e singurul, cred că, din RM, unde agricultorii noștri produc în cantități mari harbuji. Am făcut acum prima ediție de probă și sperăm că producătorii noștri să se ocupe mai avansat cu plantarea harbuzului”.

Tarabele se îndoiau de greutatea harbujilor de diferite soiuri – „Rozmarin”, „Olimpiua”, „Red Star”, „Top Gun”, „Mirsini” sorturi crescute de zeci de ani în Moldova. Fermierii veniți la târg spun că au adus cu ei cele mai bune fructe de pădure, fără nitrați și pesticide, cultivate ecologic în tradițiile strămoșilor lor.

La târg, ghișeele au fost aglomerate cu pepeni verzi de diverse soiuri – „Romanza”, „Olympia”, „Red Star”, „Top Gun”, „Mirsini” toate aceste soiuri sunt cultivate în Moldova de zeci de ani. Fermierii care au venit la târg spun că au adus cu ei cele mai bune fructe, fără nitrați și pesticide.

„Asta-i roada din 2024 de la Horodiște! Mai buni harbuji nu există – aceștia sunt ultimii cei mai buni!”.

„Singuri îi creștem, singuri avem grijă, îi udăm la timp, avem grijă să mu-i ardă soarele, deci, suntem niște agricultori cu perspectivă. Noi credem că harbujii noștri sunt cei mai buni, cei mai gustoși, cei mai dulci!”.

„Cu un timp în urmă au crescut harbuji și buneii noștri și noi am luat profesia de la ei”.

„Concurența e mare, pentru că sunt băieți de treabă la noi în sat. pepenii verzi sunt foarte reușiți. Anul acesta le-a mers, adică, sezonul a fost foarte reușit. Sunt foarte gustoși pentru toți. Vrem să participăm, vrem ca tradiția aceasta să fie mai des la noi în Hirodiște că demult nu s-a făcut și aș vrea ca în fiecare an, macar de două ori pe an să participăm, să ne adunăm, să fim veseli, să uităm de greutățile vieții”.

La eveniment au evoluat colective artistice din tot raionul.

Nici măcar ploaia nu i-a încurcat pe petrecăreți să danseze și să se veselească.

Potrivit oaspeților sărbătorii, care au sosit din satele și orașele din jur, astfel de sărbători ar trebui să fie organizate mai des.

„Am rămas foarte impresionat de sărbătoarea care a fost atât de bine pregătită. s-au adunat cei mai bini producători. Vă spun drept că așa harbuji nu am văzut nicăieri de când sunt aici. și eu consider că acesta este un plus mare al organizatorilor și sperăm că pe viitor o să se prelungească tradiția aceasta”.

„Am venit să mă bucur de sărbătoare în satul nostru natal. Este prima eduiție a festivalului harbujilor și sper să aibă continuitate pentru o perioadă îndelungată de timp. Și invităm toți doritorii să guste dulceața harbujilor din Horodiște Călărași. Am venit să discut și să văd oamenii din sat. Suntem băștinași din acest sat, dar nu suntem cu traiul aici, de aceea, cu mare drag îmi revăd și consătenii”.

„Lumea acum e prea ocupată cu lucru și nu se prea întâlnește om cu om, dar așa festivaluri, când se întâlnește lumea, vede ce produce, ia exemplu unul de la altul e binevenit”.

„Iubesc și copiii mei harbujii și când vin în ospeție la mine nepoții, lor tot le plac harbujii”.

La finalul evenimentului, primarul din Horodiște i-a asigurat pe toți oaspeții și participanții că festivalul se va desfășura anual. Și anul viitor, s-a arîtat încrezător edilul, vor veni la fel de mulți producători agricoli care cultivă pepeni verzi și galbeni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE