18.3 C
Chișinău

„Politica voastră îi costă scump pe producătorii agricoli”. Activiștii blocului „Victoria” s-au arătat împotriva acțiunilor puterii, în rezultatul cărora producătorii moldoveni de vinuri pierd piețele de desfacere din CSI | VIDEO

Activiștii aripei de tineret a blocului „Victorie” au desfășurat o acțiune de protest în fața Guvernului. Manifestanții s-au arătat împotriva acțiunilor puterii, în rezultatul cărora producătorii moldoveni pierd piețele de desfacere din CSI, așa că au cerut Cabinetului de Miniștri și șefului statului să demisioneze.

Potrivit protestatarilor, conducerea țării împiedică în special exportul produselor vinicole moldovenești către piețele tradiționale din est, unde sunt cunoscute, apreciate și așteptate. Iar asta, spun ei, duce la distrugerea industriei.

IURIE VITNEANSCHI, activist al Blocului politic ”Victorie”: „Politica voastră îi costă scump pe producătorii agricoli, în special pe cei de viță de vie, dar și pe întreg poporul moldovenesc. În prezent, exporturile de vin și produse de coniac în țările CSI au scăzut de 6 ori. În același timp, produsele noastre nu sunt competitive la capitolul prețuri cu produsele din Italia, Spania, Germania și o serie de alte țări europene. Vinurile noastre sunt așteptate în țările CSI. Piața și interesele noastre trebuie să fie acolo unde suntem așteptați”.

„Produsele noastre vinicole, care erau renumite pe piețele CSI, erau solicitate, au fost acum înlocuite cu altele. De ce? Pentru că această putere – acest guvern și acest președinte fac totul pentru a rupe legăturile economice cu CSI”.

„Acest guvern este cel mai incompetent, cel mai arogant și cel mai ineficient din întreaga istorie a Moldovei”.

Pentru o reacție la acțiunea de protest și la declarațiile participanților, l-am contactat pe comunicatorul Guvernului, Daniel Vodă, care ne-a răspuns printr-un mesaj că „Orice decizie a executivului se bazează pe beneficiile care există pentru Republica Moldova și economia sa.”

De asemenea, am cerut un comentariu de la Președinție și servicviul de presă al Partidului Acțiune și Solidaritate. Până la editarea acestui material am primit un răspuns doar de la Adriana Vlas care ne-a spus că nu comentează manifestația.

Amintim că, pe parcursul anului trecut și în prima jumătate a acestui an, parlamentul a denunțat 55 de acorduri cu CSI și a început pregătirile pentru denunțarea altor 79. În total, în cadrul Comunității Statelor Independente din Moldova, au fost semnate 282 de acorduri în diverse domenii de interacțiune și cooperare.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele cinci luni ale anului 2024, exporturile de mărfuri din Republica Moldova au scăzut cu aproape 14% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE