24.2 C
Chișinău

În Moldova – profesoară, în Italia – badantă. Este realitatea în care trăiesc mai mulți dascăli din Republica Moldova, nevoiți să se mulțumească cu salarii mizere | VIDEO

În Moldova – profesoară, în Italia – badantă. Este realitatea în care trăiesc mai mulți dascăli din Republica Moldova. Mai practică meseria doar cei care au chemare sufletească, spun unii dintre învățători.

Este și povestea Valentinei Filip din satul Pănășești, raionul Strășeni, care, deși se află la pensie, continuă să se prezinte zilnic în fața elevilor ca să le predea limba română. Spune că rămâne fidelă acestei profesii numai din dragoste față de copii, pentru că salariul nu o motivează deloc, așa că își asigură traiul din altă muncă, cea de îngrijitoare, pe care o îndeplinește periodic.

VALENTINA FILIP, profesoară de limba română: „Salariu, să vă zic, după munca pe care o depui, bineînțeles că nu, dar în țara în care trăim noi și cu probleme și poate pe noi nea motivat să rămânem probabil că dragostea față de copii. Totuși nu vreau sa fiu falsă dar într-adevăr asta e. Eu am încercat să mă duc peste hotare, dar nu m-am dus cu anii, am încercat să mă duc vara, înlocuiam pe cineva câte o lună și nu aveți idee atunci am văzut în ce situație sunt femeile care lucrează acolo. Eu nu puteam sta. Nu aveam cu cine discuta. Mărog, era o lună de zile, dar mie mi se părea că-s ca la închisoare”.

După mai mult de 40 de ani de activitate în domeniul pedagogic astăzi Valentina Filip primește un salariu de peste 5000 de lei. Mai câștigă și de o bucată de pâine din verificare caietelor.

VALENTINA FILIP, profesoară de limba română: „Pe controlul caietelor, acolo niște bănuți. Dar profesorii de limba română cel mai mult controlează”.

Cu toate astea nu se plânge pe nimic, dar speră că profesia ei își va căpăta prestigiul de altă dată. Pentru asta însă este nevoie de contribuția directă a conducerii țării, afirmă Valentina Filip.

VALENTINA FILIP, profesoară de limba română: „Bine, nu sunt bani, dar de unde primesc alte persoane câte 40 de mii, 50 de mii de lei. Se găsesc. Dar profesorii sunt cei care pun baza tuturor profesiilor. Cum să vă spun de acuma, bineînțeles că dacă o să mai reușesc să activez mă rog dar să fie și pentru ceilalți, să îi motiveze să rămâie în învățământ. De exemplu, cunosc și multe cadre care au venit și s-au dus și nu se mai întorc înapoi în învățământ și poate asta le-ar motiva totuși să rămână în învățământ”.

Trăiește un sentiment de supărare și doamna Eleonora, tot profesoară de limba română. Ea spune că cei 42 de ani de activitate ar fi fost mai puțini, dacă nu avea susținerea materială a soțului.

ELEONORA PANUȘ, profesoară de limba română: „Salariu la pedagog mereu a fost mic, mereu a fost mic. Eu de multe ori râd, glumim cu soțul, îmi zice că bine că a fost el și m-a întreținut că altfel nu se știe ce era să fac eu cu profesia mea de pedagog. Profesia de pedagog este baza tuturor profesiilor și ar trebui altfel să se uite la noi și ar trebui să fii cu mult mai plătită, eu așa cred”.

Cea mai mare dramă, mai spune Eleonora Panuș, e că de la independență încoace, mai toate guvernele au tratat această meserie ca pe una ieftină.

ELEONORA PANUȘ, profesoară de limba română: „Parcă ne uităm cu jind la alte profesii, la medici primesc mult mai mult. Da înțeleg că meseria de medic este cu mult mai responsabilă, dar și a noastră nu este mai prejoasă cu nimic. Am fost răbdători și în totdeauna am așteptat, dar de câte ori se fac majorările, puțin, prea puțin”.

Anul acesta însă majorări nu vor fi deloc, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Oficialul a declarat că Guvernul încă examinează veniturile bugetului de stat și va fi clar cu cât vor crește lefurile profesorilor numai în perioada octombrienoiembrie. Prin urmare, majorarea salariilor se va face abia din 1 ianuarie 2025, a adăugat el.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE