18.3 C
Chișinău

„Este în interesul partidului meu să mă retrag”. Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, un candidat la președinția SUA renunță la cursa electorală. Cum a fost | VIDEO

Președintele american Joe Biden a anunțat duminică, că se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale. Un mesaj adresat poporului SUA a fost publicat pe pagina rețelei de socializare X. Ulterior s-a aflat că asta a făcut soția sa.

„A fost cea mai mare onoare din viața mea să fiu președintele vostru. Deși intenționam să fiu reales, cred că este în interesul partidului meu și al țării mele să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu”, se spune în declarație.

Biden a spus că succesoarea sa este vicepreședintele Kamala Harris. Staful lui electoral a depus deja documentele pe numele ei la Comisia Electorală Federală.

Dar nu toți democrații susțin această candidatură. Potrivit BBC, Harris a început deja lupta pentru nominalizarea la alegeri, încercând să obțină sprijinul colegilor de partid. Ea a fost deja susținută de soţii Clinton și guvernatorul Californiei.

Iar Barack Obama a refuzat să facă asta. El a cerut organizarea alegerilor primare ale Partidului Democrat pentru selectarea candidatului. Anterior, The New York Times, citând sursele sale anonime, a scris că Biden îl consideră pe Obama „păpușarul” campaniei organizate împotriva lui.

Decizia finală privind pretendentul la postul de preşedinte din partea Partidului Democrat va fi luată la congresul național din 19-22 august. Alți concurenți pentru locul lui Biden sunt guvernatorii de Illinois, Pennsylvania și Michigan, precum și senatorul Joe Manchin, care cu câteva ore înainte de anunțul lui Biden i-a cerut să renunțe la cursă.

Unii oponenți ai democraților presupun că şi fosta primă doamnă Michelle Obama este pe lista candidaților la nominalizare din partea Partidului democrat pentru alegerile din 2024.

Îndemnul către Biden de a se retrage din cursă a urmat după participarea sa incoerentă și dezastruoasă la dezbaterea cu Donald Trump la CNN, din 27 iunie. Iniţial, toate discuțiile din cadrul Partidului Democrat cu privire la viitorul campaniei lui Biden erau închise, deși nemulțumirile și îngrijorările unora dintre membrii formaţiunii s-au scurs în presă. Ulterior, zeci de congresmeni – potrivit The Washington Post, cel puțin 37 de democrați – i-au cerut public președintelui să-și retragă candidatura. La mijlocul lunii iulie, mai mulţi donatori importanți ai Partidului Democrat au declarat că vor suspenda contribuții de 90 de milioane de dolari dacă Biden rămâne în cursă.

Iniţial, Biden refuza public să-și retragă candidatura. Pe 5 iulie, întrun interviu pentru ABC, el a spus că doar o boală gravă sau Dumnezeu Atotputernicul îl poate convinge să demisioneze. Ulterior a urmat „Nu plec nicăieri” într-o emisiune de știri. În paralel, Biden, în fața tuturor, făcea o greșeală rușinoasă după alta: la summitul NATO de la Washington din 11 iulie, l-a numit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „președintele Putin”, iar pe vicepreședintele său Kamala Harris a numit-o „Trump”. Iar în 18 iulie, un clip a devenit viral în care Biden uită într-un interviu numele secretarului Apărării Lloyd Austin.

După cum a menționat CNN, retragerea președintelui Joe Biden din cursa pentru postul de șef al statului este primul astfel de caz din ultimii 50 de ani. Ultima dată când un lider american în exercițiu s-a retras din alegeri din cauza unei campanii nereușite a fost Lyndon Johnson în 1968. Şi el intenționa să candideze pentru al doilea mandat, dar apoi a renunţat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE