17.7 C
Chișinău

Ei nu sunt la fel ca ceilalți copii din Moldova? Copiii ambasadorilor R. Moldova ar putea primi câte 700 de euro pe lună de la stat, până la vârsta de 23 de ani | VIDEO

Copiii ambasadorilor Republicii Moldova vor primi câte 700 de euro pe lună de la stat, până la vârsta de 23 de ani. Cel puțin asta prevede proiectul de modificare a Legii cu privire la serviciul diplomatic, elaborat de câțiva deputați PAS și votat de majoritatea parlamentară în prima lectură. În document se menționează că tinerii care vor primi, lunar, 700 de euro, trebuie să fi eligibili din mai multe puncte de vedere.

Ei trebuie să fie necăsătoriți și să urmeze studii preșcolare, primare, secundare generale sau profesionale, medii de specialitate, superioare, învățământ de zi în afara granițelor Republicii Moldova. Potrivit autorilor proiectului, un grup de deputați PAS, în acest moment, 123 de copii cu vârsta între unu şi 23 de ani se află în misiunile diplomatice.

INA COȘERU, deputat PAS: „Atunci când ambasadorii își iau familiile în țările din vest sau sau SUA, ei trebuie să-și încadreze copiii în sistemul educațional din salariul pe care îl primesc de la stat, fiind într-o țară cum este Finlanda, Danemarca sau SUA și înțlegând noi toți cât de scump este să meargă copilul fie la grădiniță, fie la școală în aceste țări, este important ca noi să susținem corpul diplomatic și să ne asigurăm că profesioniștii merg în aceste țări ca să reprezeinte interesele RM. Altfel, oamenii refuză să meargă în aceste țări, pentru că nu pot să-și întrețină familia acolo”.

Ina Coșeru a mai precizat că, în a doua lectură, proiectul va suporta modificări.

INA COȘERU, deputat PAS: „Nu vor fi 700 de euro, dar urmează să discutăm cu colegii care va fi această indemnizație. Din câte cunosc, în țările europene se practică astfel de indemnizații pentru a aranja copiii în sistemul educațional și alte plăți sociale, care fac acest serviciu mai atractiv pentru diplomați. În cazul nostru, noi, încă nu am recurs la aceste plăți decât doar salariul pe care îl primesc ambasadorii”.

Indemnizațiile ar urma să fie achitate din ianuarie 2025 și vor costa lunar bugetul de stat până la 1,72 milioane de lei pe lună sau peste 20 de milioane de lei anual. Noua prevedere legislativă vizează perioada plasării copiilor în instituțiile de învățământ din afara țării, conform condițiilor stabilite de Guvern.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE