Dacă până acum premierul, miniștrii, reprezentanții cancelariei de stat și alți funcționari publici, potrivit lor, făceau, în mod privat și în timpul liber, campanie pentru referendumul european, acum guvernul, ca structură oficială de stat, a început să se ocupe de acest lucru. Executivul a lansat un video în care vorbește despre beneficiile aderării la UE. Potrivit filmului, Europa înseamnă pace și siguranță, educație și sănătate de calitate, salarii și pensii mai mari și o viață mai bună pentru un trai decent acasă, libertatea de a călători şi fonduri mai mari pentru dezvoltare.
„Europa pentru tine înseamnă libertate, dreptate şi oportunităţi. Pui umărul şi tu, punem umărul noi toţi şi facem schimbarea. Pentru că viitorul prosper al unei ţări, este suma alegerilor noastre comune”.
Canal 5 a încercat să afle de la Guvern câți bani s-au dat pentru realizarea acestui film, din ce fonduri, cine este realizatorul, dacă a fost selectat prin tender, dacă banii au fost declarați la Comisia Electorală Centrală, cât de corect e să utilizezi resursele administrative pentru publicitate electorală, dar comunicatorul Executivului nu ne-a răspuns la mesaj deocamdată.
Am încercat să aflăm şi reacţia CEC, dacă banii pentru realizarea filmului au fost declarați și dacă se încalcă Codul Electoral, întrucât nici perioada, nici campania electorală nici nu au început, dar vicepreşedintele instituţiei Pavel Postică ne-a rugat să revenim mai târziu.
Amintim că bloggerul Eugeniu Luchianiuc a afirmat că şi ”Biroul Relații cu Diaspora face campanie în favoarea unei opțiuni la referendumul privind integrarea europeană, pe banii publici”.
Luchianiuc a publicat un mesaj ce ar fi al acestei instituții guvernamentale dedicat moldovenilor din diasporă. În scrisoare se menționează că toamna aceasta va avea loc referendumul pentru introducerea în Constituție a obiectivului de aderare la Uniunea Europeană.
”După 30 de ani de așteptare, moldovenii au șansa de a deveni parte a familiei europene. Astfel, vom asigura pacea pe un termen lung la noi acasă”, este textul mesajului făcut public de Luchianiuc.
Am telefonat atunci la Biroul Relații cu Diaspora pentru a afla dacă mesajul e autentic și, în cazul unui răspuns pozitiv, din ce surse financiare sunt expediate astfel de scrisori, cui sunt adresate și dacă nu consideră că astfel încalcă Codul Electoral, întrucât campania pentru alegeri nici nu a început.
De asemenea, am vrut să aflăm la indicația cui sunt expediate astfel de mesaje, însă nimeni nu ne-a răspuns la apeluri. Menționăm că în campania pentru referendum sunt implicate atât primele persoane în stat, cât și deputați și miniștri. Președintele Maia Sandu, şeful Parlamentului Igor Grosu, premierul Dorin Recean, ministrul Andrei Spînu au vizitat mai multe raioane din țară pentru a discuta cu populaţia despre plebiscit.
Aceștia se deplasează în teritoriu cu mașini de serviciu, utilizând astfel resursele administrative, lucru interzis de lege. De asemenea, reprezentanții autorităților desfășoară campanii de informare și în instituțiile de învățământ, declarând că nu încalcă prevederile Codului Electoral.
Amintim că, CEC-ul a anunțat că în data de 1 august va demara, oficial, perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional. Campania electorală propriu-zisă pentru alegeri și referendum va începe la data 20 septembrie 2024.