24.2 C
Chișinău

Biroul Relații cu Diaspora, acuzat de partizanat: „Face campanie în favoarea unei opțiuni la referendumul privind intergarea europeană, pe banii publici” | VIDEO

„Biroul Relații cu Diaspora face campanie în favoarea unei opțiuni la referendumul privind intergarea europeană, pe banii publici”. O spune bloggerul Eugeniu Luchianiuc, care a publicat un mesaj ce ar fi al acestei instituții guvernamentale dedicat moldovenilor din diaspora. În scrisoare se spune că toamna aceasta va avea loc referendumul pentru introducerea în Constituție a obiectivului de aderare la Uniunea Europeană.

„După 30 de ani de așteptare, moldovenii au șansa de a deveni parte a familiei europene. Astfel, vom asigura pacea pe un termen lung la noi acasă”, este textul mesajului făcut public de Luchianiuc.

Am telefonat la Biroul Relații cu Diaspora pentru a afla dacă mesajul e autentic și, în cazul unui răspuns pozitiv, din ce surse financiare sunt expediate astfel de scrisori, cui sunt adresate și dacă nu consideră că astfel încalcă Codul Electoral, întrucât campania pentru alegeri nici nu a început.

De asemenea, am vrut să aflăm la indicația cui sunt expediate astfel de mesaje, însă nimeni nu ne-a răspuns la apeluri.

Menționăm că în campania pentru referendum sunt implicate primele persoane în stat, cât și deputați și miniștri. Președintele Maia Sandu, şeful Parlamentului Igor Grosu, premierul Dorin Recean, ministrul Andrei Spînu au vizitat mai multe raioane din țară pentru a discuta cu populaţia despre plebiscit. Aceștia se deplasează în teritoriu cu mașini de serviciu, utilizând astfel resursele administrative, lucru interzis de lege.

De asemenea, reprezentanții autorităților desfășoară campanii de informare și în instituțiile de învățământ, declarând că nu încalcă prevederile Codului Electoral.

Amintim că, CEC-ul a anunțat că în data de 1 august va demara, oficial, perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional. Campania electorală propriu-zisă pentru alegeri și referendum va începe la data 20 septembrie 2024.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE