16.1 C
Chișinău

Statul va cheltui 10 milioane de lei pentru un studiu necesar construcției Stadionului Național. Costul total al proiectului este de 85 de milioane de euro | VIDEO

Autoritățile vor cheltui 10 milioane de lei ca să înţeleagă cum să finanţeze construcția Stadionului Național care va costa 85 de milioane de euro. Ministrul Educaţiei a declarat la Realitatea că pentru studiul de fezabilitate au fost deja alocați bani din bugetul de stat și că acesta ar putea fi gata în aproximativ un an.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei și Cercetării: „La prima etapă noi o să avem un studiu de fezabilitate, pe care îl finanțăm, el costă 10 milioane de lei, pentru ca să putem să clarificăm în ce model va fi finanțat acest viitor stadion. Nu vorbim neapărat de finanţare din bugetul de stat, asta este o potenţială sursă. Ea poate fi extinsă în timp. Putem să atragem, cu siguranţă, şi resurse externe, inclusiv de la donatori”.

Potrivit lui Perciun, studiul va arăta și ce va avea de câştigat statul de pe urma acestui stadion.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei și Cercetării: „Stadionul generează şi venituri. O să ne permită să atragem şi mai mulţi vizitatori străini, să organizăm evenimente aici, pe interior, să organizăm evenimente şi pentru cei din afară. Un stadion bine gândit, bine organizat, bine administrat generează potențial economic, generează locuri de muncă şi într-un final mai multe venituri în buget, şi se răscumpără această investiție în timp”.

În condițiile în care statul nu a găsit bani pentru indexarea cu 30 la sută a pensiilor atunci când a fost cazul, anul acesta nu va majora salariile profesorilor, nu a alocat bani pentru majorarea salariilor bugetarilor cu 1 300 de lei, dar a pus povara financiară pe seama autorităților locale care nu au resurse pentru asta, exponenții PAS au anunțat cu mult fast acum o lună că vor să construiască un stadion național de peste un miliard 640 de milioane de lei.

Cu acești bani, spre exemplu, peste 2 mii de localități din țară ar putea beneficia de apă și canalizare, iluminat stradal sau de reabilitarea clădirilor publice prin proiectul Satul European 2024.

Iar, unii politicieni au criticat dur ideea guvernării, amintindu-le că în aproape 100 de școli copiii merg la veceul din curte, iar alte sute de instituții de învățământ nu au nici măcar hârtie igienică.

Potrivit autorităților, Stadionul Național va fi gata în 5 ani, va fi de categoria 4 UEFA și va avea 25 de mii de locuri, asta în condițiile în care Moldova demonstrează rezultate mai mult decât modeste la campionatele internaționale de fotbal.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE