24.4 C
Chișinău

Președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, în centrul unui nou scandal: Ar fi încălcat principiul a încălcat principiul că „nu poți fi judecător în propria cauză” | VIDEO

Președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, este vizat într-un nou scandal. Este acuzat că a încălcat principiul că „nu poți fi judecător în propria cauză”, aplicat de mai bine de 400 de ani în justiție, după ce a participat la examinarea cererii de recuzare a sa, depusă de judecătorul Victor Sandu, candidat la funcția de membru al CSM, și a respins-o „în conformitate cu regulamentul comisiei”. Von Hebel a recunoscut că recuzarea a fost respinsă cu participarea și votul său, iar decizia scrisă îi va fi transmisă ulterior. 

Victor Sandu, judecător: „Aș dori să aflu cine a examinat cererea de recuzare. Ați examinat-o dvs. sau altă comisie? Cine au fost membrii? A avut loc cvorum? Vă rog să-mi relatați. Aceasta ar fi o transparență într-un proces. Dacă nu cunoașteți, vă aduc la cunoștință că în RM, când se examinează o cerere de recuzare, nu se poate expune până când nu este un document semnat.”

Herman von Hebel, președintele Comisiei Pre-Vetting: „Decizia cu privire la cererea dvs. a fost examinată în conformitate cu regulamentul comisiei, care spune că în caz de afectare a cvorumului, toți membrii vor participa la examinare. Noi avem nevoie de patru membri pentru cvorum, astfel decizia a fost luată de toți membrii comisiei, inclusiv eu. Am ascultat atent, am prezentat opiniile mele și s-a luat decizia în conformitate cu regulamentul.”

Victor Sandu, judecător: „Regulamentul dvs. l-ați modificat de vreo patru ori, dar principiul că nu poți fi judecător în propria cauză a fost invocat acum 400 de ani. În secolul 21, dvs. aplicați, contrar acestei norme. Doresc să indicați în decizie că principiul a fost încălcat.”

Herman von Hebel, președintele Comisiei Pre-Vetting: „Comisia a luat decizia în conformitate cu regulamentul său, care a fost transparent și deschis. Nu a fost modificat recent. Propun să purcedem la audiere.”

Anterior, Herman von Hebel a fost recuzat de judecătoarea Marina Rusu, candidat la funcția de membru al CSM, pe motivul loialității sale față de partidul de guvernare. Chiar și așa, a continuat să participe și să conducă audierea, promițând să se expună pe marginea recuzării după ședință.

Președintele Comisiei Pre-Vetting a fost implicat într-un alt scandal privind integritatea sa. Anticorupție.md a relatat că în perioada în care a activat ca grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga, ar fi admis mai multe ilegalități și ar fi cauzat prejudicii instanței de cel puțin 760.000 euro. Mai multe decizii considerate ilegale au fost luate în legătură cu o reformă pusă la cale de von Hebel la Curte, criticată ulterior de judecători. În urma reformei, șase funcționari și-au pierdut slujbele pentru performanțe slabe, dar au câștigat despăgubiri printr-un proces la tribunalul administrativ al Organizației Internaționale a Muncii. Ancheta jurnalistică menționează că Înalta Curte a suportat cheltuieli de 7 milioane de euro pentru reformă, iar judecătorii instanței l-au acuzat de intenții ascunse.

Deputatul PAS, Olesea Stamate, fost președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, a spus că au existat probleme cu expertul străin propus ca membru al Comisiei Pre-Vetting. „Noi tare nu am fost fericiți cu el, noi abia așteptăm să scăpăm de el”, a declarat Stamate într-o discuție telefonică.

Activitatea Comisiei de Pre-Vetting condusă de Herman von Hebel în Moldova a fost marcată de încălcări, evidențiată de faptul că 18 judecători care nu au trecut testul au putut contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție.

Herman von Hebel a respins acuzațiile și a declarat că nu va demisiona, așa cum au cerut unii judecători și lideri politici.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE