24.2 C
Chișinău

Plângere penală la Procuratură, depusă de deputații blocului ”Victorie”, împotriva acțiunilor lui Igor Grosu și a angajaților Serviciului de Pază care împiedică accesul deputaților la ședințele în plen | VIDEO

Deputații blocului „Victorie”, care de câteva săptămâni nu au fost lăsați să intre în plenul parlamentului, au pregătit o plângere penală la Procuratura Generală, împotriva acțiunilor președintelui și liderului PAS, Igor Grosu și a angajaților Serviciului de Pază. Deputații au anunțat despre aceasta, în dimineața zilei de 18 iulie chiar în holul legislativului, după care au mers la Procuratură .

Deputații blocului „Victorie” consideră că aceste acțiuni încalcă grav legislația în vigoare, pentru care cei care comit astfel de încălcări, trebuie să fie trași la răspundere.

MARINA TAUBER, deputat al grupului parlamentar „Victorie”: „Am depus plângere penală pe acțiunile ilegale comise de Igor grosu, președintele Parlamentului, și conducerea și ofițerii SPPS-ului. Noi așteptăm care o să fie răspunsul din partea Procuraturii Generale. Ei sunt obligați să pornească un proces penal pe seama acestor ilegalități”.

VADIM FOTESCU, deputat al grupului parlamentar „Victorie”: „Blocul „Victorie” continuă lupta pe dimensiunile juridice, documentăm toate încălcările pe care le face regimul actual și toți cei care îndeplinesc ordinele lor ilegale, făcute, de regulă, în formă orală, tocmai ca să nu fie trași la răspundere pe urmă și, din păcate, cei care execută aceste ordine. Din partea procuraturii Generale noi așteptăm o reacție legală. Noi împreună cu dvs vom avea posibilitatea să ne convingem, în viitorul apropiat dacă se respectă aici legea sau totuși standardele sunt duble și va continua presiunea asupra opoziției prin refuzul de a intenta dosar penal pentru a-l atrage la răspundere pe dl Grosu care și-a depășit atribuțiile de serviciu și a ofițerilor SPPS, care împiedică accesul deputaților la ședințele în plen, în momentul în care se disuta bugetul țări și alte chestiuni care influențează nemijlocit viața fiecăruia dintre cetățenii noștri”.

Amintim că, la ședința din 13 iunie, șapte deputați din opoziție, membri ai Blocului „Victorie” au fost sancționați de către președintele Legislativului care le-a interzis participarea lor la următoarele cinci ședințe ale Parlamentului.

Deputații au blocat tribuna centrală, după ce Igor Groșu nu i-a oferito deputatului din partea grupului parlamentar „Victorie” Denis Ulanov posibilitatea să se expună despre un proiect de lege cu privire la Banca Națională. Parlamentarii din opoziție au criticat dur acțiunile lui Grosu declarând că acesta le încalcă dreptul la exprimare și apărarea drepturilor legale.

Pe lângă interzicerea de a participa la cinci ședințe plenare, deputații Alexandr Suhodolski și Denis Ulanov au fost excluși din Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități în absența lor și fără consultații. Încă atunci, ei au anunțat că vor ataca Parlamentul în judecată.

Anterior, Asociația Promo-LEX, care monitorizează activitatea parlamentară, a atras atenția asupra reprezentării disproporționate a deputaților în comisia juridică și a recomandat efectuarea unor ajustări pentru a asigura proporționalitatea opoziției în conformitate cu regulamentul parlamentar. Promo-Lex a declarat în repetate rânduri că majoritatea parlamentară restrânge drepturile colegilor săi din opoziție și încalcă regulamentele parlamentare.

Cu referire la acțiunile speakerului actual al Parlamentului, Igor Grosu, mai amintim că în decembrie 2020, pentru a-l împiedica pe vicepreședintele Parlamentului de atunci, socialistul Vlad Batrîncea, să supună votului o serie de proiecte, care nu erau pe placul opoziției de atunci PAS, Grosu împreună cu colegii săi nu doar au blocat tribuna Parlamentului, dar chiar au început o încăierare.

Președintele PAS a stropit cu apă și a deteriorat tehnica de birou. Prejudiciul a fost estimat la 60 de mii de lei. Atunci, deputații din majoritatea parlamentară nu au evacuat din sală opoziția și nici nu le-a interzis să mai intre în Parlament o perioadă, așa cum a făcut-o de această dată PAS cu opoziția.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE