24.4 C
Chișinău

Curtea Constituțională a anulat o modificare la Codul Electoral, adoptată de PAS: Se referă la aparițiile la TV a candidaților în alegeri | VIDEO

Încă o prevedere legislativă adoptată de actuala guvernare este neconstituțională. Mai exact, un alineat din actualul Cod Electoral care se referă la particularitățile reflectării alegerilor de către instituțiile mass-media a fost declarat neconstituțional de către magistrații Înaltei Curți.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: „Se declară neconstituțional textul: În serviciile media audiovizuale, grupurile de inițiativă, concurenții electorali, candidații în alegeri, participanții la referendum, reprezentanții și persoanele de încredere ale acestora nu pot avea intervenții directe sau indirecte și nu pot fi vizați de terți în alte programe audiovizuale decât cele cu caracter electoral, stabilite expres în declarațiile politicilor editoriale ale furnizorilor de servicii media, din articolul 90, aliniat 2 al Codului Electoral”.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării. În consecință, autoritățile statului vor fi nevoite să modifice Codul Electoral, așa încât dreptul la informare și libera exprimare să nu fie limitat. Înalta Curte și-a pronunțată decizia, după ce Consiliului Audiovizualului a amendat postul de televiziune TV 8, iar jurnaliștii au sesizat magistrații asupra prevederilor care atentează la libertatea de exprimare și dreptul cetățenilor la informare.

Declararea neconstituționalității acestei prevederi a Codului Electoral continuă șirul legilor adoptate de actuala guvernare care se bat cap în cap cu prevederile Constituției.

Amintim că, în luna martie,, Înalta Curte a declarat neconstituțională o altă prevedere din Legea pentru modificarea Codului electoral, și anume, interdicția de a candida la alegeri pentru persoanele asociate partidelor politice declarate neconstituționale. De asemenea, prevederea, potrivit căreia spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău urmau să fie date în chirie pentru cinci ani, la fel nu corespunde normelor constituționale, potrivit magistraților. L afel, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional și articolul din Codul fiscal care prevede restituirea către agenții economici din Găgăuzia a TVA-ului din bugetul autonomiei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE