24.4 C
Chișinău

Vadim Krasnoselski acuză Chișinăul de militarizarea Moldovei: Mărirea anuală a bugetului militar și finanțarea fără precedent de la partenerii străini vorbesc de la sine | VIDEO

”Militarizarea Moldovei este un factor destabilizator” a declarat şeful regiunii transnistrene nerecunoscute, Vadim Krasnoselski, într-un interviu pentru RIA Novosti. „Politicienii de la Chișinău pot nega la nesfârşit existenţa acestui proces, dar faptele vorbesc de la sine. Şi anume că Moldova își mărește an de an bugetul militar, primește finanțare fără precedent de la parteneri străini pentru reînarmarea și modernizarea armatei conform standardelor NATO”,  a spus Krasnoselski.

El a atras atenția asupra faptului că Tiraspolul vede aprovizionarea regulată a Chișinăului cu tehnică de luptă, arme și echipamente, drone, sisteme antiaeriene și altele, precum și cea mai recentă aprovizionare cu un nou lot de armament american, de 20 de automobile multifuncționale de mare mobilitate.

„Aproape lunar vin unități militare occidentale pentru exerciții comune”, a menționat Krasnoselski.

Totodată, acesta a declarat că autoritățile de la Chișinău nu vor escaladare, dar, spune el, Moldova mută regulat tehnica de luptă.

„Personal, trăiesc cu credința în pace și în faptul că nici conducerea Moldovei nu vrea escaladare, dar deplasările regulate ale tehnicii militare, inclusiv în Zona de Securitate, tot acolo zborurile neautorizate de avioane mici, peste o sută doar din 1 martie, desantările, aplicaţiile cu rezerviști vorbesc despre pace?”,  întreabă Krasnoselski.

El a mai menţionat că partea moldovenească vorbeşte mult despre dorința de a menține pacea și republica nerecunoscută tinde să o creadă.

„Pentru ce este nevoie de acest val al militarismului, pentru ce se pregătesc autorităţile din țara vecină? Sunt întrebări întemeiate, dar nu sunt răspunsuri oficiale”, a concluzionat şeful transnistrean Vadim Krasnoselski.

Biroul politici de reintegrare de la Chişinău nu a reacţionat deocamdată la declaraţiile liderului de la Tiraspol.

Amintim că antrenamentele militarilor, inclusiv internaţionale, dar şi ale poliţiştilor de frontieră, carabinierilor şi rezerviştilor moldoveni sau întețit în ultima perioadă. Acest lucru a fost recunoscut chiar de rezerviști, care au mărturisit pentru Canal 5 că nu au mai avut parte de astfel de practici de când au terminat armata. Internauții, la fel, postează imagini cu tehnică de luptă pe drumurile țării, dar și pe paginile oficiale ale Ministerului Apărării aproape săptămânal sunt publicate mai multe astfel de știri. Instituția ține să ne asigure că aceste acțiuni nu sunt legate de situația din regiune și că fac parte din Planul de instruiri din acest an al Armatei Naționale.

Ținem să menționăm că de la izbucnirea războiului în Ucraina, Moldova și-a întărit capacitățile militare, prin finanțare de la structurile europene, dar și-a crescut treptat și propriul buget pentru apărare, în pofida statutului său de neutralitate. Anul trecut, majorarea a fost de 650 de milioane de lei, ajungând până la aproximativ 1,7 miliarde. Iar anul acesta este de aproape 2 miliarde. Asta în timp ce bugetul pentru educație, spre exemplu, a fost redus cu peste jumătate de miliard față de cel din 2023. Autoritățile își propun să crească finanțarea Armatei gradual, astfel încât până în 2030 bugetul acesteia să ajungă la 1% din PIB-ul țării.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE