Agricultorii din raionul Cahul s-au întâlnit cu reprezentanții asociației Forţa Fermierilor pentru ca să afle amploarea consecințelor secetei și să elaboreze o strategie de supraviețuire. Potrivit lui Gheorghe Jurcanu, situația este critică: pierderile producătorilor agricoli din acest an sunt de câteva ori mai mari decât anul trecut.
GHEORGHE JURCANU, fermier: „Numai pe raionul Cahul. La ziua de astăzi – peste 20 de mii de hectare de culturi de prima grupă au fost afectate de la 50 la 80%. Pierderile noastre estimative sunt de 132 de milioane”.
Potrivit mai multor fermieri, datoriile lor față de bănci cresc, iar companiile de asigurări refuză în majoritatea cazurilor să lucreze cu ei.
„Într-o săptămână de zile a ars tot! Era porumb frumos, floareasoarelui. Situația într-adevăr e foarte grea – foarte, foarte grea. Făcând analiza rezultatelor anului trecut, măcar că anul acesta nu am făcut a doua prelucrare la culturile de prima grupă și la cele de a doua, eu, 230 ha ale mele, am cheltuit 1 mil. 700 de mii de lei numai pe inputuri. Și mai am credite de 2 milioane și ceva. Clar că am mai mers pe la bănci, dar cât poate să mai reeșaloneze? Dar nui ieșire din situație”.
„Ne asigurăm toți 100%. Formal, dă Guvernul banii aceștia, 70% din suprafețele pe care le asigurăm noi? rin ceea ce fac ei azi, cu orice companie azi încheiați în caz de secetă și de îngheț de iarnă – nici o compania n-a vrut. De la Giurgiulești, la colegul au venit, i-au văzut culturile și au spus că nu mai asigurăm, nu mai vrem”.
Solicitat de reporterul Canal 5 să comenteze declarațiile fermierilor despre situația dificilă, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a spus că nu deține deocamdată toate informațiile despre amploarea dezastrului.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „Astăzi, la prima oră, domnul secretar de stat Șarban, cu oameni de știință de la Institutul Dimo și de la Centrul Național de Producere a Materialului semincer, la prima oră s-au pornit în raionul Cantemir și Cahul, Comrat și Taraclia pentru a identifica care este situația reală a culturilor. Să facem o analiză, să concluzionăm, pentru asta mergem, din acest considerent merge și prim-ministrul Republici Moldova, ca să vedem pe teren tot ce se întâmplă, după care vom anunța care vor fi pașii următori”.
Potrivit directorului executiv al Asociației Forţa Fermierilor, Alexandru Bădărău, agricultorii nu pot supraviețui fără susţinerea statului și, prin urmare, pe lângă introducerea stării de urgență în legătură cu seceta, reprezentanții Asociației intenționează să mai facă o propunere Ministerului Agriculturii.
ALEXANDRU BĂDĂRĂU, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: „Din lista de propuneri, inclusiv, care noi am scris-o ministerului, în primul rând, ca zona de sud, zona Cahul care este afectată de secetă, să fie denumită legal, cu statut special ca zonă cu riscuri climaterice sporite”.
Potrivit lui Bădărău, această decizie va permite fermierilor din raion să rezolve dificultățile financiare. În propunerea agricultorilor sunt indicate zonele cele mai afectate de secetă în ultimii trei ani: Cahul, Cantemir și Taraclia.
GHEORGHE JURCANU, fermier: „Noi nu vrem bani – chiar să ne dea câte 2-3 mii de lei la hectar, noi nu rezolvăm problema noastră, precis că nu închidem toate necazurile pe care le avem noi. Dar să ne dea un statut special, ori să fie declarată stare excepțională anume pentru zona asta, ori să ne dea posibilitatea să ne credităm la 1% ca în toate țările europene, unde tindem și noi, la 2% pe cinci ani de zile, ca în perioada asta noi să ne putem reveni”.
În plus, reprezentanții asociației cer o legislație care să permită fermierilor care au utilaje agricole și care au primit subvenții pentru aceasta, dacă este cazul, să le vândă pentru a-și achita datoriile la împrumuturi. Potrivit directorului executiv al Asociației, în 30 iulie este programată o întâlnire a fermierilor din țară cu reprezentanții ministerului de resort.