24.4 C
Chișinău

„Autoritățile trebuie să aibă ca prioritate dezvoltarea țării, dar nu înarmarea ei”. Politicieni și experți declară într-un glas că Strategia de Apărare, aprobată de Guvern, este o bifă care va fi folosită în scopuri electorale | VIDEO

Strategia Națională de Apărare, aprobată de Guvern este o bifă pe care actuala guvernare o va folosi în scopuri electorale și de PR. Declarația a fost făcută pentru Canal 5 de președintele Partidului ”Șansă”. Potrivit lui Alexei Lungu, autoritățile trebuie să aibă ca prioritate dezvoltarea țării, dar nu înarmarea ei.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului ”Șansă”, membru al Blocului ”Victorie”: „Într-o țară care este cea mai săracă din europa să pui ca prioritate achiziția de echipamente militare este o crimă împotriva propriilor cetățeni. Uitați-vă ultimile calamități, arșița din ultimile zile ce pagube aduce agricultorilor, or, actuala guvernare dacă se vrea sau se crede pro europeană ar trebui să aibă alte priorități decât cele militare și de securitate. Noi în loc să ne întărim țara prin proiecte sociale economice, noi ne aruncăm din nou la achiziția prin credite exorbitante a unor echipamente militare”.

Președintele Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi, este de părere că Strategia aprobată are conotație electorală.

VLAD BILEȚCHI, președintele Unirea-ODIP: „Cred că acest lucru în preajma alegerilor prezidențiale este încă un element de tulburare a opiniei publice și încă un instrument pentru a semăna frică, insecuritate, astfel încât să se poată obține votul de frică, dacă nu Maia Sandu, dacă nu PAS o să fie război, iată strategie, oiată securitate, armament și așa mai departe. Tot ce vom vedea de acum încolo va fi folosit strict și iminamente în interes politi, pentru a speria populația și pengtru a introduce în ei deznădejdea, disperarea precum că dacă nu vor vota așa cum vrea guvernarea, atunci o să fie război în RM, asta este teza pe care vor să o implanteze în creerul moldovenilor. Dacă ei pe bune ar fi dorit și s-ar fi preocupat de securitatea națională a RM, acest proces ar fi început multă vreme înainte, fie atunci când a izbucnit conflictul în Ucraina, nu acum când suntem în campanie electorală și săptămâna aceasta își anunță participarea în cursă cel puțin trei candidați”.

Deputatul Alexandr Nesterovschi este sigur că autoritățile pregătesc țara de război.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat Blocul ”Victorie”: „Mi se crează impresia că guvernarea noastră, guvernarea PAS se pregătește activ de război. Noi procurăm armament nou, deschidem noi unități militare, participăm la diferite antrenamente militare care au loc peste hotare, dar pentru noi, moldovenii, pentru țara noastră cel mai important este să păstrăm statutul de neutralitate și să păstrăm pacea pe pământul nostru. PAS-ului însă nu pasă de Constituție și neutraliatte și activ înarmează țara noastră și acest lucru se întâmplă cu ajutorul Uniunii Europene”.

Cu o reacție la acest subiect a venit și liderul Blocului ”Victorie”, Ilan Șor. Într-o postare pe Telegram, el a scris că ”Orice conflict armat în care soldații moldoveni vor fi folosiți ca și carne de tun va fi pe conștiința autorităților”.

Politologul Corneliu Ciurea este de părere că Moldova ar trebui să rezolve problemele politice pe cale diplomatică și nicidecum pe cale militară. Și astfel de afirmații pot fi periculoase.

CORNELIU CIUREA, politolog: „Va duce acest lucru la o escaladare a relațiilor noastre cu Rusia? Cred că dacă totul se limitează doar la schimbarea formulării, atunci nu. Dar dacă există acțiuni reale îndreptate împotriva Rusiei, atunci da. Pentru că Rusia va răspunde mai mult la acțiuni decât la cuvinte. Singurul lucru care, desigur, derutează, dar din nou acestea sunt cuvinte, nu acțiuni, este definirea Rusiei în trei aspecte ca o amenințare existențială. Ei bine, pentru țările mici, aruncarea cuvintelor este destul de periculos, deoarece o amenințare existențială provoacă unele acțiuni foarte dure din partea celor care văd o amenințare existențială.” 

Politologul Sergiu Banari susține că atunci când autoritățile celei mai sărace țări încep să se angajeze în geopolitică, acesta este un indicator al eșecului lor complet în politica internă.

SERGIU BANARI, politolog: „Când oamenii, în loc să rezolve probleme existențiale pentru această țară – criza demografică, criza migrației, criza economică, criza socială, a pensiilor, a educației și medicale, încep să se angajeze în militarizare, am văzut deja totul. Asta nu duce la nimic bun. Orice concept de securitate națională care nu este axat pe reintegrarea Moldovei teritoriale, ci pe adâncirea dezacordurilor dintre malul drept și cel stâng, este o prostie.” 

Jurnalistrul Dumitru Ciubașenco a sctris într-o postare pe Telegram că prin Strategia aprobată, țara noastră țara noastră urmează să se integreze în NATO.

„24 din cele 27 de state membre ale UE sunt, de asemenea, membre ale NATO, iar UE este în esență legată de NATO.Proiectul Strategiei prevede și dezvoltarea unui complex integrat militar-industrial în Moldova. De fapt, vorbim de integrarea 100% a Moldovei în structurile militare ale Tratatului Atlanticului de Nord asupra neutralității instituționale ca o ficțiune”, a scris Ciubașenco.

Deocamdată, nimeni din reprezentanții puterii nu au comentt cele menționate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE