24.4 C
Chișinău

Amenințări din partea Federației Ruse la adresa Moldovei nu există, iar autoritățile ar trebui să păstreze relații de prietenie cu Moscova. Opinia cetățenilor, după aprobarea strategiei de apărare națională, de către Guvern | VIDEO

În contextul în care Guvernul a pregătit o strategie de apărare națională, care arată că Rusia reprezintă un pericol pentru țara noastră, cetățenii spun că amenințări din partea Federației Ruse la adresa Moldovei nu există și nu ar fi motive pentru îngrijorare, iar autoritățile moldovenești ar trebui să fie mai calculate în declarații și să păstreze relații de prietenie cu Moscova.

„Războiul, noi singuri vrem război și gata. Noi singuri cu vorbele noastre, cu minciunile noastre, așa că… Adică eu, iată, cetățeanul de rând nu vrea război și dumneavostră nu vreți și el nu vrea, iar cei care stau în Parlament, poate ei vor. Să se ducă să lupte”.

„Suntem o țară neutră, da. Nu ar trebui să provocăm pericole de genul acesta. Părerea mea personală este că Rusia nu ar veni, nu ar atenta militar. Nu știu, eu nu văd proporționalitatea puterilor între Moldova și Rusia și fapt ce trebuie de gândit pentru o confruntare direct militară”.

„Eu consider acest lucru inutil. Țara noastră inițial se poziționa ca un stat neutru, care nu vrea să se implice în război, dar prin acțiunile lor, contrazic declarațiile lor”.

„- Există pericol din partea acestei țări?
– Cui, nu avem. Nu există eu cred că, ce să ne facă rușii, nu au ce ne face rușii. Autoritățile noastre spun că nu există pericole, că nu ar putea să ne atace, dar se militarizează, măresc numărul soldaților, tot cumpără armament, de ce fac asta? – Își apără businessul lor”.

„Cred că n-o să ne atace, o să fie oprit în Ucraina. Nu o să vină rusul aici. Nu avem atâta capacitate pentru Rusia, nu este în Moldova”.

„Nu cred.
– De ce?
– Acolo tot sunt oameni care vor să trăiască. Eu cred că fiecare țară are interesele ei și asta e, dar lumea vrea pace, să trăiască în pace, să câștige o bucată de pâine. Așa e cel mai bine, să fim prieteni cu toate țările”.

Oamenii mai susțin că, atunci când tot autoritățile noastre declară ani la rând că un pericol din partea Federației Ruse nu există, dar între timp se înarmează și majorează bugetul armatei, operează cu duble standarde. Chișinăuienii mai susțin că țara noastră este una pașnică și nu ar trebui să alimenteze speculațiile despre declanșarea unui conflict armat.

„Lucrează pe două fronturi atunci. Pe de-o parte să ne liniștească, pe de alta să se asigure că totul o să fie bine, dar nu știu. Nu văd, ca să asigure militar țara, are nevoie de multe resurse, dar nu știu cine o să le acorde.
– Dar ați auzit vreodată, nu știu, de la televizor că Rusia urmează să ne atace de exemplu sau are așa intenții?
– Nu, nu am auzit”.

„Moldova niciodată nu o fost agresivă către cineva. Noi suntem oameni pașnici și dorim pace pe pământ”.

„Cu ce să ne atace, iaca cu ce să ne atace? Cu ce să ne atace? Adică eu ca persoană, să vreau să ucid un țânțar, eu îl ucid. Eu personal, ați înțeles la ce mă refer? Se gătește, cine se gătește? Republica Moldova, împotriva cui? A Rusiei, da? Cu ce, iaca mie mi-e interesant cu ce? Cu hârlețul, cu sapele, cu avioane, cu ce concret? Toți fug de armată, da? Alde mine care au 35 de ani? Cine, cine va lupta, iată cine, fratele vostru, sora voastră sau fratele lui? Cine din Parlament, a cui fii vor lupta? Rusia precis că nu ne atacă pe noi. Rusia să fi vrut să ne atace, ne ataca. Cu ce să ne atace Rusia? Ce să facă, să vină noaptea și să ne lovească una și să mor? Nu ce să facă? Pentru că noi suntem neputincioși împotriva lor”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE