24.4 C
Chișinău

Sumele achitate pentru vaccinuri și gazele naturale, și prețul cu care a fost vândut stadionul republican americanilor, ținute în secret de autorități. Asta în timp ce experți din Europa solicită R. Moldova să îmbunătățească aspecte ale legislației cu privire la accesul la documentele oficiale | VIDEO

Experții Consiliului Europei au venit cu o solicitare către 11 state, printre care și Republica Moldova, să îmbunătățească anumite aspecte ale legislației cu privire la accesul la documentele oficiale. Recomandările vin din partea Acces Info Group al Consiliului Europei, un grup independent de experți, creat pentru a monitoriza implementarea Convenției Consiliului Europei privind Accesul la Documentele Oficiale.

În raportul publicat marți, 16 iulie, cu privire la Republica Moldova, specialiștii au notat că dreptul de acces la informațiile deținute de autoritățile publice trebuie să fie oferite la cerere fără discriminare și cu respectarea convenției, care să nu facă nicio distincție între jurnaliști și alte persoane.

Pe de altă parte, aceștia nu menționează dacă reglementările speciale pentru unele date referitoare la mediu sunt conforme cu prevederile Convenției.

„Anumite limitări ale accesului la informații care constituie secrete de stat, bancare sau medicale pot fi de natură largi și chiar absolute. AIG, prin urmare, încurajează Republica Moldova să aplice în aceste cazuri prevederile legii care impun o evaluare a interesului public în dezvăluirea informațiilor și să se asigure că utilizarea restricțiilor absolute de acces la documentele oficiale este păstrată la un minim în conformitate cu convenția”, scriu experții.

Experții Consiliului Europei mai susțin că, legea cu privire la accesul la informațiile de interes public respectă cerințele și obligațiile Convenției privind procesarea cererilor, formele în care se acordă accesul și tarifele stabilite.

Totodată, ținem să amintim că termenii contractelor unor achiziții făcute de autorități au fost ținute în secret. De exemplu, în anul 2021 în perioada pandemiei de coronavirus, autoritățile au refuzat să divulge informațiile despre prețul la care Republica Moldova a procurat vaccinulPfizer. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a explicat atunci că aceasta a fost o condiție a companiei Pfizer, atunci când a fost semnat contractul de achiziționare a serului.

Secretele au oscilat o perioadă și în jurul subiectelor procurării gazelor naturale, în timpul crizei energetice din anul 2021. În timpul Guvernului Gavrilița, prețul gazului polonez care era procurat de Republica Moldova era ținut sub ”secret comercial”. Atunci Energocom a procurat un milion de metri cubi de gaze de la o companie din Varșovia, iar prim-ministrul, Natalia Gavrilița declara că prețul a fost unul de piață, însă nu putea spune cifra exactă.

De asemenea, Andrei Spînu, care pe atunci era vicepremier, spunea că prețul gazulului procurat de la Gazprom este la fel ”secret comercial”, din cauza unei noi formule de calcul.

În secret a fost ținut în acest an și prețul de procurare a radarelor de apărare antiaeriană din Franța. În comunicatul Ministerului Apărării nu era precizat costul instalației adusă în țară pe cale aeriană, acesta fiind estimat la 14 milioane de euro.

De asemenea, prețul cu care recent Moldova a vândut Stadionul Republican Statelor Unite ale Americii este ținut în secret. Anterior, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, declara că terenul ar putea fi vândut cu aproximativ 18 milioane de dolari, cu trei milioane mai mult decât suma inițială. Asta în timp ce, în urmă cu doi ani, prețul de piață al acestui teren varia între 20-45 milioane de euro.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE