1.6 C
Chișinău

Mai multe iazuri și fântâni seacă din cauza temperaturilor ridicate. Ecologiştii trag un semnat de alarmă: „Sunt recorduri graduale” | VIDEO

Valul de caniculă afectează grav Republica Moldova. Mai multe iazuri și fântâni seacă din cauza temperaturilor ridicate. Un exemplu în acest sens este și un lac din Edineț care s-a uscat complet. Imaginile au fost filmate chiar de proprietarul bazinului acvatic și postate pe rețelele de socializare. Din înregistrarea video se vede cum tot ce a mai rămas din lac este doar o zonă arsă de soare.

Și în raionul Ungheni, unele iazuri sunt secate, iar din cauza arşiţei, pământul a crăpat.

Ecologiştii trag un semnat de alarmă şi spun că se aşteaptă secarea mai multor lacuri și fântâni din cauza temperaturilor ridicate.

ILIA TROMBIȚCHI, ecologist: „Sunt recorduri graduale. În fiecare an este mai cald, comparativ cu cel precedent. Situația este critică și unica decizie care a fost necesară și trebuia luată 30 de ani în urmă este plantarea pădurilor. Numai acum noi facem acest lucru când este prea târziu. Supraviețuirea acestor copaci este destul de mică”.

Moldova se află în centrul unui val de căldură sahariană care a cuprins Europa, conform hărții meteo europene. Culoarea neagră de pe hartă indică cea mai mare diferență de temperatură în această perioadă, comparativ cu media anilor 1991-2000.

Pentru Moldova, această diferență este de 12-14 grade Celsius, marcând un record pe această scală.

Meteorologii spun însă că valul de caniculă va continua și în următoarele zile, chiar dacă alerta de Cod Roșu va expira în ziua de 17 iulie.

GHENADIE ROȘCA, șeful direcției prognoze meteo, Serviciul Hidrometeorologic de Stat: „Maximele ne așteptăm să fie de 35-36 grade Celsius, cu excepția zile de 18, când ne așteprăm la valori termice de până la 38 de grade Celsius. Temperaturile pe timp de noapte la fel vor fi cu tendință de scădere. Dacă la ora actuală avem 20-25 grade Celsius, acestea vor scădea cu două grade Celsius. Oricum, temperaturile vor fi destul de ridicate, comparativ cu ceea ce ar trebui să fie, adică sub 20 de grade Celsius în linii generale”.

Ghenadie Roșca susține că Republica Moldova este în fiecare an sub influența unui val de aer cald de origine africană, doar că, de fiecare dată, acesta se manifestă diferit.

GHENADIE ROȘCA, șeful direcției prognoze meteo, Serviciul Hidrometeorologic de Stat: „Uneori se întâmplă să fie de o durată mai scurtă – 2-3 zile sau până la o săptămână. Anul acesta se primește că avem mai multe zile. Dacă Codul a fost emis pentru intervalul 7-17, avem 10 zile, respectiv, ne așteptăm ca acest Cod să se prelungească. O să fie o perioadă mai îndelungată, comparativ cu alți ani. Astfel de fenomene se întâmplă. Desigur că anul acesta este cu o intensitate mai mare și o perioadă mai îndelungată”.

Potrivit Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în râul Nistru, Prut și râurile mici se va menține scurgerea redusă a apei. În acest context, agenții economici și populația sunt îndemnați să consume rațional resursele de apă. Responsabilii de la Agenția de Mediu au declarat pentru Canal 5 că temperaturile ridicate au influențat și calitatea aerului atmosferic.

NATALIA PLATON, șeful laboratorului pentru calitatea aerului; „Observăm concentrații mărite în particule de suspensie PM10, care sunt mărite, dar, oricum se află în valorile de referință admisibile. Pe parcursul zilei de azi, observăm totuși o majorare și ne așteptăm pe parcursul zilei să fie concentrția mărită pentru particulele de suspensie PM10 de până la 1,2 ori față de valoarea de referință. Odată cu îmbunătățirea condițiilor meteorologice vom avea și un nivel de poluare mai satisfăcător. Particule în suspensie în wekeend-ul trecut au fost înregistrate depășiri de până la 1,7 ori, a fost depășită valoarea de referință. Pentru ceilalți poluanți, concentrațiile au fost în limitele admisibile”.

Într-un comunicat emis de Apă-Canal Chișinău, furnizorul dă asigurări că la moment nu există riscuri privind alimentarea cu apă a municipiului Chișinău. Potrivit instituției, toate sistemele funcționează în regim normal, situația fiind monitozată non-stop. Totuși, administrația Apă-Canal cheamă consumatorii să folosească rațional apa sau, după caz, să utilizeze apă pentru scopuri agricole și de grădinărit din alte surse: precum fântâni, bazine și alte surse.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE