24.4 C
Chișinău

„Europa nu are nevoie de vinul moldovenesc, precum nici moldovenii de cel european”. Deputații blocului ”Victorie” bat alarma și spun că industria vinicolă din Moldova este pe cale de dispariție | VIDEO

Industria vinicolă din Moldova este pe cale de dispariție, iar producătorii autohtoni au nevoie de sprijin. Despre aceasta au declarat marți, în cadrul unui briefing, deputații grupului parlamentar al Blocului „Victorie” Marina Tauber și Alexandr Nesterovschi.

MARINA TAUBER, deputat, grupul parlamentar al Blocului „Victorie”: „Industria pur și simplu dispare. Exporturile s-a prăbușit. Piețile obișnuite au dispărut inclusiv la inițiativa PAS. Europa nu are nevoie de vinul moldovenesc. Vinificatorii nu au sprijin din partea statului nu primesc credite și subvenții. Vânzările au scăzut chiar și în interiorul Moldovei. Stârnește îngrijorare aderarea la Uniunea Europeană anunțată. Aceasta va determina importul unii cantităși și mai mari de vin european în Moldova. Ne temem că piața noastră a să fie umplită de vinuri ieftine din Spania, Italia, Franța și în timpul acesta cei care activează în domeniul despre care vorbim astăzi nu a să aibă posibilitatea să vândă vinul nostru moldovenesc”.

Deputații au mai menţionat că, potrivit experților, UE demult se confruntă cu supraproducția de vin. Asta înseamnă că nimeni nu are nevoie de vinul nostru acolo, sau va fi vândut aproape gratis.

În același timp, Moldova ar putea fi invadată de vin european, care va distruge în totalitate industria vinului în țara noastră.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat, grupul parlamentar al Blocului „Victorie”: „Aderarea la UE, practic, va pune cruce pe exportul vinurilor noastre pe piețele Uniunii Economice Eurasiatice. Vor fi introduse taxe, care for face ca vinul nostru să devină necompetitiv acolo. Dar Rusia, Belarus și alte țări ale fostei URSS sunt cele care cunosc, iubesc și apreciază vinul nostru și își amintesc în continuare de producătorii noștri. Lipsa sprijinului pentru vinificația locală ar putea duce la prăbușirea industriei, precum și la o creștere bruscă a prețurilor la produsele locale, dar și la pierderea terenului în fața producătorilor europeni”.

Deputații blocului Victorie dau asigurări că vinul moldovenesc este așteptat în Est, Rusia este dispusă să coopereze cu producătorii noștri. Asta a declarat şeful Rosselkhoznadzor, Serghei Dankvert.

Totodată, membrii grupului parlamentar l-au îndemnat pe premierul Dorin Recean să dea răspunsuri clare la întrebări importante pentru industria vinicolă din țară.

MARINA TAUBER, deputat, grupul parlamentar al Blocului „Victorie”: „Vor fi îndeplinite condițiile de concurență loială? Există vreun program care se susține produsele locale și se protejeze industria locală în procesul de integrare europeană? Vor obține vinificătorii noștri careva scutiri pe o piață atât de competitivă? Va crea statul condiții pentru protecția indicațiilor geografice și a garanțiilor caracteristicilor tradiționale așa cum este obișnuit în UE? Vor fi respectate regulile UE privind comerțul cu vin?”.

Canal 5 a contactat serviciul de presă al Executivului și Oficiul Național al Viei și Vinului pentru un comentariu la declarațiile deputaților, reprezentanții cărora ne-au promis că vor veni ulterior cu o reacție.

La nivel mondial, Republica Moldova este una dintre primele douăzeci de țări producătoare de vinuri. Industria vinului este unul dintre sectoarele cheie ale economiei țării noastre.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE