20.2 C
Chișinău

CEC anunță când începe perioada electorală și campania la prezidențiale și referendum în Moldova | VIDEO

În data de 1 august va demara, oficial, perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional.

Perioada electorală este o perioadă de timp între ziua în care se aduce la cunoștință publică data alegerilor și ziua în care rezultatele acestora sunt confirmate de organele competente, dar nu mai mare de 90 de zile, potrivit Codului electoral.

Începând cu 21 august va demara perioada de colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de președinte și depunerea documentelor pentru înregistrarea în calitate de participant la referendum.

Campania electorală propriuzisă pentru alegeri și referendum va începe la data 20 septembrie 2024.

Aceste date se conțin în Programul calendaristic pentru organizarea și desfășurarea scrutinului prezidențial și a referendumului constituțional din 20 octombrie, care a fost aprobat marți, de către Comisia Electorală Centrală, în cadrul ședinței de lucru.

Documentul stabilește acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru organizarea alegerilor prezidențiale și a referendumului, termenele de realizare a acestora, precum și responsabilii de fiecare acțiune pornind de la competențele principalilor subiecți implicați în procesul electoral.

Acesta urmează să fie transmis, spre informare şi realizare, în limita competențelor, partidelor politice reprezentate în Parlament, autorităților publice centrale și locale, precum şi organelor electorale, după formarea acestora, precizează Comisia Electorală Centrală.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE