24.4 C
Chișinău

Autoritățile continuă să facă presiuni asupra magazinelor sociale „Merișor”. Locuitorii raionului Drochia se tem că vor rămâne fără produse ieftine, pentru care nu au alternativă | VIDEO

Magazinele sociale Merişor sunt presate din nou de autorităţi. La Drochia, polițiștii au ridicat numerele de înmatriculare al unui automagazin social. Șoferul a fost informat că din cauza abaterilor tehnice. Dar el este sigur că motivele reale sunt altele și se teme să nu rămână fără loc de muncă din cauza acțiunilor Puterii.

VASILE DUBOVÎI, şofer: „Nu am reuşit bine să ies de la bază pe traseul central, practic au trecut două minute, o mașină de poliție m-a ajuns, a pornit sirena, mi-a făcut semn să opresc – m-am oprit. Arăta la arcuri. Spun că trebuie să am cinci acolo, dar sunt opt. Spun că mașina a fost reutilată, întocmim un proces-verbal. Mașina, zic, funcționează de câțiva ani, nu au fost probleme. Se apropie alegerile și în legătură cu asta cred că li s-au dat indicaţii anume aceste mașini ale SRLului nostru să fie verificate, puricate la sânge, să găsească ceva şi să sisteze activitatea. Suntem doi șoferi aici, câțiva oameni au locuri de muncă. Dar dacă toate astea vor fi închise, vom rămâne şomeri. Şi aşa nu sunt locuri de muncă. Toată lumea pleacă. () Mă uit prin sate, ele dispar, casele stau goale, sunt puțini oameni. Tineri, deloc. La mașină vin doar pensionari și cumpără produse, pentru că nu pot merge în centrul raional. () Oamenii sunt foarte mulţumiţi și mulți ne mulțumesc, spun că dacă nu ar fi aceste mașini, nu știu de unde ar cumpăra”.

Și şoferul celui de-al doilea magazin social mobil din Drochia consideră că verificările sunt nefondate.

VLADIMIR LUŢUC, șofer: „Poliția ne oprește constant. Evident, deoarece suntem de la Şor. Ne opresc constant și caută motive până le găsesc. Este foarte greu. Ne opresc la fiecare pas și caută motive până le găsesc”.

”Magazinul social Merişor din Drochia funcționează de șase ani și este foarte popular printre locuitorii orașului și satele din jur. Produsele aici sunt mereu proaspete şi la mare căutare”, spune şefa depozitului Adriana Ochişor. Dar, prin decizia autorităților, obiectul a fost închis, iar activitatea automagazinelor, care livrează marfa, este blocată sub diverse pretexte.

ADRIANA OCHIŞOR, şefa depozitului magazinelor sociale din Drochia: „Lumea de prin sate are nevoie de mașinile astea ambulante. Sunt doritor ca ele se circule, dar avem probleme mari cu Poliția, cu ANSA, ne opresc, ne fac procese verbale, nu ne dau voie să muncim. Oamenii au nevoie de acest lucru, de salariu. Nu vor să plece nicăieri. Dar nu avem posibilitate pentru că suntem opriți zi de zi. Nu ne dau voie noi să lucrăm normal. Sunt multe sate care au numai un magazin. E foarte scump, prețurile sunt mari. Sunt bătrânele care n-au posibilitate să cumpere acea marfă.  Marfă ieftină la noi care îi aranjează și pe bătrânei, chiar și pe tineret care nu-s permit să procure marfa ceea de prin magazine. Dar sunt sate care nici n-au magazin. Lumea cere ca mașinile ambulante să circule prin sate, să aducă marfă. Ei vin, procură. Fac gălăgie că de ce nu se duc mașinile astea ambulante”.

Administrația rețelei Merişor dă asigurări că nu admite încălcări în activitatea sa, iar tot ceea ce se întâmplă sunt obstacole artificiale. Cumpărătorii, la rândul lor, sunt revoltați că au fost lipsiți de posibilitatea de a cumpăra mărfuri la prețuri accesibile, care erau o adevărată salvare pentru ei.

„Foarte multe persoane în vârstă care procurau pâinea cea de 1 leu care a fost la noi într-un timp. Pe urmă tot ne-au interzis-o. Vânzări erau bune, dar, din păcate, magazinul s-a închis. Nu mai activează. Au fost trei vânzătoare care au rămas fără lucru. Dintr-însele au plecat și peste hotare, au rămas copii mici acasă care la bunei. Vrem să putem activa mai departe, să avem un lucru stabil la noi acasă. Nu ne-au dat autorizația pentru a putea prelungi activitatea”.

„Era foarte ieftin. Cu 1 leu. Nici nu-mi venea a crede. M-am apropiat și era rând. Zic, dă să arunc o privire. A fost, a fost. Dar deja gata, nu-i”.

„Pâinea era proaspătă și de 1 leu, și de 2, și de 3,50 lei era”.

„Totul era. Era comod. Plătim deja un pic mai scump, dar trebuie să mâncăm. A fost mai ieftin”.

Canal 5 a încercat să obţină de la Inspectoratul de Poliție Drochia, INSP și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor o reacție la inspecțiile frecvente și rezultatele acestora, dar nu am primit răspuns la telefon și mesaje.

ANSA, ce-i drept, a cerut adresa magazinului și denumirea agentului economic, dar nu a mai revenit după ce i-am furnizat şi aceste informaţii. De menționat că şi automagazinele „Merişor” din alte raioane se confruntă cu asemenea presiuni.

Amintim că proiectul magazinelor sociale „Merișor” a fost lansat la Orhei în 2015, la inițiativa lui Ilan Șor, pe când era primarul acestei localităţi. Programul s-a extins constant, numărul localurilor a ajuns la aproape 200. Numărul beneficiarilor a depășit 600 de mii. Majoritatea sunt pensionari, veterani de război, familii numeroase și persoane cu dizabilități.

Dar în martie anul trecut, majoritatea parlamentară a partidului de guvernământ a interzis vânzarea produselor sub sinecostul lor, şi, de fapt, a lipsit reţeaua de posibilitatea de a funcţiona și a vinde celebra pâine cu 1 leu, iar magazinelor le-a fost refuzată prelungirea autorizațiilor. Tot felul de obstacole sunt create şi în activitatea automagazinelor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE