24.4 C
Chișinău

„Au umilit cu totul oamenii”, „PAS își bate joc, la 63 de ani nu am să ajung”. Moldovenii, deranjați de creșterea vârstei de pensionare în condițiile în care în țară nu există locuri de muncă nici măcar pentru tineri | VIDEO

Sănătatea nu le permite să muncească la fel ca în tinerețe și nici agerimea minții nu mai e aceeași. O spun persoanele vizate de reforma sistemului de pensii care prevede creșterea treptată a vârstei de activitate a seniorilor. Tatiana se încadrează și ea în această schimbare, care nu o prea încântă, pentru că în loc de patru ani va trebui să lucreze încă șapte.

Mă scol dimineața mă duc, mii greu, obosesc dar nu am încotro. Și vârsta, dar eu mă gândesc la pensie, cu ce pensie o să ies. Eu nu știu, posibil două mii trei. Am fecior am nădejde în el”.

În tinerețe, femeia a fost angajată a unei uzine, care s-a închis ca multe altele după destrămarea Uniunii Sovietice. Acum e menajeră într-un magazin și se teme că mai aproape de pensionare nu va putea face efortul pe care-l depune acum.

„Eu lucrez servitoare pentru că nu pot să fiu un casier, pentru că nu pricep la computere. Am telefon mobil, știu să-l folosesc și aș învăța și programare, sunt cursuri, dar nu am timp, mai îngrijesc de un bătrân”.

Alte persoane care se înscriu în reforma autorităților, ce prevede că din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani, de asemenea, critică schimbarea.

„Nu se procedează corect, ei, ce, nu văd cum arată femeile și bărbații noștri? Găsiți măcar pe cineva complet sănătos, o să găsiți o femeie sănătoasă. E ceva ireal. Au umilit cu tot oamenii”.

„Am 55 de ani. Sunt bolnavă și cu capu și cu… Mai pe scurt, la 63 de ani nu am să ajung. Asta este incorect, eu nu știu la ce se gândesc ei că ridică așa de la 61 la 63 de ani. Pe vremea sovietică ieșeau la 55 de ani, la 57 de ani, era mai altfel. Dar PAS acum își bate joc de lume. Este incorect lucru acesta. Cine ajunge la 63 de ani”.

„Nu este corect că ei majorează vârsta și nu crează locuri de muncă. Nu este corect asta, pur omenesc nu este corect, dar ei cum trăiesc, cum stau acolo în Parlament și lor le pare că tot este bine. La noi tot este rău, tovarăși”.

Canal 5 a făcut un experiment. Am telefonat companii care au plasat anunțuri de angajare să vedem dacă iau persoanele care au peste 60 de ani.

Reporter Canal 5 reprezentant angajator: „-Bunica mea a lucrat toată viața bucătăreasă dar ea are vârsta de 60 de ani, e posibil să lucreze?
– Cu părere de rău, nu cred că o să ție piept tempoului nostru.
– Mmm, nici ca cum nu poate să lucreze la vârsta de 60 de ani?
– Nu cred, tempoul este extra mare și rulajul este foarte mare. Trebuie persoane mai tinere”.

„De obicei de la câți ani? Eu îmi fac griji că totuși am 60 de ani și deja 3 companii m-au refuzat din cauza vârstei.
– Nu da și la noi nu mai mult de 50 de ani.
– Nu mai mult de 50?
– Da.
– Înseamnă că eu nu o să pot trece comisia.
– Din păcate da.
– Dar ați avut așa cazuri ca să nu treacă comisia, am învedere să nu scriu în zadar.
– Nu da, v-am spus mai sus de 50 de ani nu luă pe nimeni”.

Vârsta de pensionare în Republica Moldova va fi egalată peste patru ani. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani. Acum femeile se pensionează la 60 de ani și 6 luni, iar vârsta de pensionare crește cu șase luni anual. Din 1 iulie 2024, femeile se vor pensiona la vârsta de 61 de ani.

Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa deputatului PAS, Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Autorii inițiativei au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă.

Conform unui studiu organizat de o platformă de angajare din Franța, în 2022, un sfert dintre aplicanții de peste 55 de ani spun că li s-a transmis direct că sunt prea bătrâni pentru a fi angajați. Din acest motiv, mai puțin de jumătate din francezi trec de la slujbă la pensie, petrecând cel puțin câteva luni în șomaj înainte să împlinească 62 de ani. Cercetarea mai arată că pentru mulți muncitori care îndură condiții fizice dificile, o vârstă mai mare de pensionare le poate pune în pericol starea de sănătate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE